България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Свещеници може да търгуват с информация, български духовници трябва да служат в Руската църква?

Не може да остане затворена, миряните не са виновни за дейността на духовниците, коментира доц. Искрен Иванов

25.09.2023 | 08:41 Редактор: Елеонора Танева

България изгони трима руски свещеници заради политическа дейност у нас. На тримата чужденци са наложени още две принудителни административни мерки - "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години. Така Руската църква в центъра на София остана заключена.

"В България информацията по линия на партньорските служби понякога се обработва доста бавно. Малко или много, имаме навика да отлагаме във времето решението на някои ключови въпроси. Този въпрос е деликатен, тъй като става дума за свещеници. Добрата новина е, че ставащото в момента в крайна сметка е от добрата работа на българските и македонските служби", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му проблемите в работата на българските служби идват от това, че решенията се вземат бавно и се отлагат във времето. Затова, както отбелязва той, ставаме свидетели на такива грозни ситуации. 

"Каквато и връзка да имат те с руските служби, когато говорим за една категория като сигурността, морални категории като религия и философия отстъпват назад", добави доц. Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че в днешно време сигурността е стока, търгува се с информация. Гостът е убеден, че Църквата лесно може да се превърне в институция, която да служи на чужди интереси.

"Независимо кой я търгува, ако въпросното лице вярва, че това облагодетелства неговата страна, какъвто и да е той - ще го направи. Може да има подценяване на ситуацията, на фона на онези 70 дипломата, които напуснаха България, службите вероятно тогава са преценили да не прекаляват", каза още експертът по международна сигурност.

Доц. Иванов също така беше категоричен, че Руската църква не може да остане затворена. Според него е най-добре в нея да служат български свещеници.

"Хората, които посещават храма, нямат вина, че духовници са извършвали дейност, несъвместима с националната сигурност. Български свещеници трябва да бъдат назначени там, в крайна сметка той е българска собственост", изтъкна събеседникът.

Според доц. Иванов руските шпиони са започнали активна дейност по света след 11 септември 2001 г. Експертът не очаква да има влошаване на отношенията между България и Русия и ответна реакция: "Ако Русия ни вземе подгорието в Москва, това рано или късно ще се случи, нашите отношения са достатъчно разрушени."

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Пси
преди 7 месеца
Не е подГорие, а подВорие, образовайте се малко Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Искрен ли е доц. Иск
преди 7 месеца
За момент си представих как нашите праведни миряни- Боко и Пеевски си изповядват греховете пред свещенослужителите в Руската църква, като по този начин снабдяват архимандрит Вассиян с конфиденциална информация директно от кухнята на посолството. Това обяснява защо духовниците са опасни за националната ни сигурност. Сигнализирай за неуместен коментар