Експулсираният архим. Васиан: В България ни казаха, че отиваме или в затвора, или в бежански лагер

"Връзките между руската и българската църква са от хиляди години", каза предстоятелят на Подворието на РПЦ в София

24.09.2023 | 21:31 Редактор: Искра Ангелова
Експулсираният архим. Васиан: В България ни казаха, че отиваме или в затвора, или в бежански лагер

Българските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията срещу духовниците на РПЦ (Руската православна църква), от които поискаха да напуснат България. Това заяв архимандрит Васиан, предстоятел на Подворието на РПЦ в София, в интервю за "Россия 24", цитирано от РИА Новости.

Архимандрит Васиан (Змеев), протойерей Евгений Павелчук, секретар на Подворието, и служител на Подворието (шофьор, гражданин на Беларус) са призовани в българската имиграционна служба на 21 септември, където им е било наредено да напуснат страната в срок от 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност, припомня руската медия.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече това "явен неприятелски акт". Руската православна църква протестира срещу експулсирането на нейните духовници.

"Нищо не предвещаваше такъв невероятен развой. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там по същество ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", съобщава архимандрит Васиан.

"Всъщност арестът беше без обвинения. Консулът на Руската федерация, когато поиска да се назоват фактите, те (българските правоприлагащи органи) започнаха да казват на висок тон: "А защо трябва да ви казваме". След това ни заявиха: "Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", обяснява духовникът, цитиран от "Фокус".

"Ние се съгласихме да напуснем", разказа архимандрит Васиан.

След това, по думите му, българските власти назначили полицай, който да придружава групата, докато пътуват, за да приберат личните си вещи: "Един полицай дойде в апартамента ми и ме наблюдаваше как събирам личните си вещи в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна едва на границата. ...Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои лични вещи, документи, да дам нареждания. Полицаите се страхуваха да ни заведат до храма, защото се бяха събрали хора, журналисти, и ние обикаляхме с колата, докато се стъмни. Едва под прикритието на нощта ни позволиха един по един да влезем в храма. ...Сега храмът не функционира, не можах да поверя на никого управлението на храма."

По думите му енорията на Руската православна църква в София е била посещавана от руснаци, българи, украинци, "храмът не е създавал никакви проблеми", а представителите на РПЦ са имали добри отношения с Българската православна църква.

"Колкото и да се опитвах да разбера защо ме изгониха - така и не ми казаха. Ако се съди по публикациите в медиите, които се опитваха да защитят действията на властите, бяхме обвинени, че защитаваме позицията на Руската църква относно разкола в Украйна, че обясняваме, че епископите (на разколната) Православна църква на Украйна не са епископи, а самозванци, самосветители, които нямат апостолска приемственост, а това е много опасно, тъй като световното православие може да се превърне в секта, където ще бъде трудно да се определи къде е доброто и къде злото", предлага предстоятелят на Подворието.

Той подчертава, че българските власти са действали "неразумно, грубо, унизително", продължава архимандрит Васиан.

"Никога не бих могъл да си помисля, че православна България, която руските войници са освободили преди близо 150 години, ще изгони руски свещеници по такъв унизителен и оскърбителен начин, без да е представена някаква съществена вина. Заслужава да се отбележи, че благодарение на активната позиция на Руската църква тогава, преди 150 години, става възможна освободителната кампания (на руската армия ) на Балканите за освобождаване на православните славяни от османско иго", подчертава той.

Според архимандрит Васиан българските власти могат да откажат на гражданин на друга държава да пребивава на тяхна територия, но "важно е как са го направили - умишлено, демонстративно, обидно, опитвайки се да създадат конфликт, за да развалят отношенията".

"Но връзките между руската и българската църква са от хиляди години. Те се опитват да пренапишат историята, но народът не прие това. Имаше активна подкрепа, съпричастност на българските православни християни и духовници, възмущение от действията на властите", заключава архимандритът.

По-рано йерархът на Българската православна църква (БПЦ), Видинският митрополит Даниил, изрази съжаление за изгонването на архимандрит Васиан от страната.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
От колко милиона години са? ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 7 месеца
Полицията стриктно изпълнява нарежданията на подчинените на посолството. Ако с такова усърдие работеше и за българските граждани..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
връзките между руската и българската църква са от милиони години. Сигнализирай за неуместен коментар