Вярващи блокираха булевард пред Руската църква, обявиха протести всяка вечер

Политици обещаха следващата седмица да предприемат законодателни промени

24.09.2023 | 13:32 Редактор: Вяра Димова

Продължава скандалът около Руската църква в София. Храмът беше затворен, след експулсирането на духовници заради съмнения и данни за шпионаж. Десетки хора се събраха, за да запалят свещи и да поискат църквата да бъде отворена.

С "Отче наш", прочетена от мъж, облечен като духовник, представил се за пътуващия поп Петър, започна мирният протест против затварянето на Руската църква в столицата. Хората бяха категорични, църквата трябва да се отвори

"Трябва да има духовност. Против съм да бъде затворена", настояха те.

Вярващите затвориха движението по бул. "Цар Освободител". Хванати за ръце, те обиколиха църквата в знак на единение между всички православни християни.

В позиция на Русенския митрополит Наум, публикувана във Facebook, се казва, че Руската църква в София е собственост на Българската православна църква и Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит трябва да се разпореди тя да бъде отключена и да се възстановят богослуженията в нея.

В същото време старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия Синод на БПЦ, съобщи, че органът е съборен и ще разгледа въпроса на следващото си заседание.

"Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод", посочва още владиката.

Пред Руската църква, освен много граждани, имаше и представители на политически партии.

"Погнусен съм, затова казах, е ще дойда днес просто да запаля свещ и да кажа, че това деяние не трябва да бъде залепено на челото на българския народ", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Руската църква да бъде отворена за вярващите призова и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той заяви, че още в понеделник ще предприемат необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. 

Православните християни ще продължат да се събират пред църквата всяка вечер, докато не бъде отворена.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
Тежък Грях
преди 7 месеца
Свети Николай Чудотворец и Свети Серафим Соболев са оставени на режим "изчакване" от нашенските "духовни" лица. Ей, бива бива простотия и преклонение пред парчето хляб, ама това вече е гавра. Дяволът е превзел духовния стълб у нас, както е видно. Отлагат с поне 10 дена нашенците *** - защото за мен това не са истинно православни люде. Сега ще чакаме добрите новини кой как е бил покосен от тези предатели - я той самия, я майка, я внуче, я дете... Писна ми от страхливци, материалисти - такива Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Дори ДАНС не твърди, че руските духовници са шпиони, а и това е невъзможно, предвид значението на думата " шпионин". Медиите създадоха тази лъжа. Политическият натиск върху духовници и опитите поради политкоректна русофобия да се заклейми православието провокираха появата на тази ситуация. Руската църква не може да се "отвори" от светската власт, която не трябва да се меси в духовните дела.Освен това, храмът е под руска юрисдикция, а архимандритът е представител на руския патриарх. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
...
преди 7 месеца
Коепейката е като муха на *** на всичко, което може да разруши държавата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 7 месеца
Погнусени сме от шпионите в расо и без расо за които няма нищо свято. Сигнализирай за неуместен коментар