Миряни и тази вечер настояха Руската църква да бъде отворена

Случаят не трябва да се използва с политически цели, каза теологът д-р Благовест Върбаков

23.09.2023 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Втори ден руската църква в София остава затворена. До това се стигна след експулсирането на председателя ѝ архимандрит Васиан и още двама служители. Да бъде отворен храма, за да има къде да се уединим в молитвата си, призоваха и тази вечер миряните. Някои от тях идват за първи път.

От Руското посолство опровергаха твърденията, че църквата е затворена по решение на посланик Елеонора Митрофанова. В позиция, публикувана на официалната страница на дипломатическата мисия във Facebook се посочва, че причината е липса на свещеници, с които храмът да функционира, след експулсирането на духовниците.

Дойде и първа позиция от член на Светия Синод на Българската православна църква. В соцалната мрежа, видинският митрополит Даниил напомня, че в настоящето смутно политическо време, политическите пристрастия, партии, идеологии, съюзи и коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива. 

ДАНС обяви, че експулсира архимандрит Васиан и още двама служители заради шпионаж и дейност срещу националната сигурност на България. Според теолога и политически анализатор д-р Благовест Върбаков службите са свършили работата си.

"Нека да не намесваме в действията на службите, които се грижат за нашата сигурност с етични и морални норми, които ни ръководят. Националната сигурност е много важна", каза д-р Върбаков.

Той посочва, че Руската църква, собствено, онагледява в материален аспект отношението на българския народ към руската култура и духовност.

"Знае се, че успешната манипулация става и по линия на вероизповеданията. Руската църква от години си има своята пропаганда", коментира теологът.

И е категоричен, че случаят не трябва да се използва с политически цели.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 7 месеца
Г-н теологът обяви православието за руска пропаганда. Фашизм$$ идва с пълна сила. Сигнализирай за неуместен коментар