България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хотелиер в "Нестинарка": За 15 мин. водата се качи с 2 м, деретата бяха непочистени

Първата ни работа при наводнението беше да изведем хората нависоко, каза Борислав Петков

08.09.2023 | 09:40 Редактор: Вяра Димова

Плаж "Нестинарка" е един от най-пострадалите от наводненията в Царево.  

"Къмпинг "Нестинарка" се съвзема от случилото се на 5 септември. Все още вървят отводнителни дейности. Аз съм на този къмпинг от 99-а година и в самото начало имаше едни отводнителни дерета, които впоследствие бяха изравнени, засипани. На тяхно място в момента има построени хотели, без да се помисли, че трябва да се направи нова отводнителна система, която да поема всичките тези води, които идват от връх "Папия", коментира един от собствениците на почивна станция край "Нестинарка" Борислав Петков в ефира на  "България сутрин".

По думите му речните корита от години не са почиствани.

"Надявам се тази междуведомствена комисия обективно да оцени причините. Оказа се, че дъждът в Царево не е бил 320 литра, както някои споменаха. По данни на Националната метеорологична служба е бил около 97-99 литра. Валежът беше интензивен, но причината за наводненията в ниските части беше Черна река, която минава непосредствено покрай къмпинга", смята Петков.

Причината за събарянето на моста на републиканската пътна мрежа е именно голямата вълна, която коритото не е могло да поеме, защото е непочистено, смята собственикът на почивна база.

"От 99-а година нямам спомен това корито да е почиствано. От друга страна морето имаше висока вълна, което подпираше реката. Водата беше направила дере там, където съществуваше такова преди 30 години. Още на следващия ден беше заринато, но ясно си личеше откъде вървеше водата", разказа още Петков пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и моста, свързващ къмпинг "Нестинарка", Царево и селата Варвара, Синеморец, Резово и Ахтопол. 

"Мостът беше възстановен в рамките на деня, надявам се по правилна технология. Той беше попълнен с инертни материали и с бетон. Там минава целият трафик от Синеморец, Ахтопол, Резово, Варвара и тези хора, които са в къмпинг "Нестинарка". Според мен мостът е рисков", посочи Петков.

Неговата почивна станция се намира на около 100 метра от въпросния мост, като основната цел още през първите часове на наводнението била да се изведат туристите от ниските части, сподели той.

"Настанихме ги в горната част, където няма опасност те да бъдат наводнени. За по-малко от 15 минути нивото на реката се покачи с два метра. Направихме всичко възможно да спасим първо хората и впоследствие част от автомобилите. Много вещи останаха. Трябва да се вземат мерки. Трябва да бъде възстановена републиканската пътна мрежа възможно най-бързо", добави Петков. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Местен
преди 7 месеца
Споменете хотела... Защото ми се струва, че тоз индивид е собственик на South Beach и ако съм прав точно този хотел е построен върху дере!!! Построен мноооого преди сегашната управа!!! Сигнализирай за неуместен коментар