Държавата каза колко дава за възстановяване на щетите в Царево

В следващия бюджет ще бъде създаден и специален фонд за превенция на бедствията, който да е целогодишен

07.09.2023 | 18:54 Редактор: Михаела Кирилова

Между 20 и 30 млн. лева ще бъдат дадени от междуведомствената комисия към Министерския съвет за възстановяване на щетите след наводненията. Това решиха депутати след среща с министъра на финансите. Темата доведе и до размяна на реплики - кой има вина за водното бедствие?

Депутатите започнаха работа в третия ден от водната стихия на морето. БСП поиска в залата да дойдат премиерът и министърът на финансите и да отговорят къде са парите за бедствия. 

"Колеги, сигурна съм, че никой от вас не знае колко пари има във фонда за бедствия и аварии. На нито едно място не са възстановени пътища, инфраструктура, къщите на хората в моя град Мизия", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Управляващите контрираха - да не се правят спекулации. 

"Важно е сега да се вземат мерки и ако е нужно ще направим законодателни промени. Но не трябва да спекулираш политически, когато има ден на траур", коментира Десислава Атанасова.

Последва спешна среща между депутати, министъра на финансите и зам.-министъра на МВР, за да проверят каква е готовността за незабавни действия в помощ на пострадалите. 

"Има 12 моста, които трябва да бъдат оправени за 20-30 млн. лв. Във фонда има над 60 млн. лв.", коментира министърът на финансите Асен Василев.

Ще бъде създаден и специален фонд в следващия бюджет, който да е целогодишен, за да има превенция още преди да са се случили бедствията. Зам.-министърът на МВР заяви, че в срок от 10 дни ще бъде направена оценка на щетите и ще започне ускоряване на процеса по възстановяване на засегнатите места от водната стихия.  

Вижте повече в репортажа.