Щети за милиони и надежда за нормалност: Хората в Царево очакват помощ от държавата

Общината разкрива специална дарителска сметка за набиране на средства

07.09.2023 | 18:39 Редактор: Вяра Димова

Южното Черноморие постепенно се възстановява от водното бедствие в Царево и региона, но щетите са оценени на над 30 милиона лева. От МВР съобщиха, че няма бедстващи хора на територията на общината. Ситуацията в Царево се нормализира. Започна и оценка на щетите в пострадалите имоти.

След като се оттегли водата, дойдоха доброволците. Разчистват тинята в къщите в най-ниското на Царево. Меладин Хасан е останал без дом и се надява на помощ от общината. "Кал е, не мога да спя вътре, имам нужда от едно фургонче, ще съм благодарен", каза той.

Доброволци от Созопол също помагат на Царево да се съвземе след бедствието.

"С каквото можем помагаме. Положението е трагично. Това, което може да се види на снимки, няма нищо общо с реалността", коментира доброволецът Христо Бардуков.

Близо 15 са разрушените мостови съоръжения от водната стихия в Царево. От ремонт се нуждаят и стените на два язовира. Военните също се включиха в помощ на хората и за овладяване на ситуацията.

"За 24 часа успяхме да възстановим нормалния ритъм, остават щетите. Около 11 мостови съоръжения са собственост на общината, 2 или 3 са на АПИ. Може би за около 25-30 милиона са щетите, нанесени от природата в община Царево", заяви кметът Георги Лапчев.

Днес е направена и проверка след сигнали, че след потопа на залетите плажове са се появили заустени тръби в морето.

"Снимките, които се разпространяват в социалните мрежи, не са от територията на община Царево. На къмпинг "Нестинарка" няма тръба, която да отвежда фекални води в морето", категоричен е зам.-кметът на Царево Марин Киров.

Общината разкрива и специална дарителска сметка за набиране на средства.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.