В деня на траур: Продължава разчистването в община Царево, създават експертна комисия

Четирима души изгубиха живота си

08.09.2023 | 07:01 Редактор: Вяра Димова

Ден на национален траур в памет на жертвите на община Царево. Четирима души загубиха живота си при наводненията на 5 септември - двама мъже и две жени. Три дни след потопа животът в засегнатите селища постепенно се възстановява. Продължава разчистването на кал и наноси.

Падналият мост между Царево и Ахтопол се очаква да бъде доразрушен, а на негово място да бъде поставен понтонен мост, който да поеме трафика. 

Очаква се да бъде създадена и междуведомствена експертна комисия, която да провери състоянието на инфраструктурата и на причините за бедствието по Южното Черноморие. Неин председател ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини, трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.

Кабинетът отпусна над 63 милиона лева за преодоляване на щети, нанесени при бедствени ситуации.