България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смяната на главния секретар на МВР: Нов удар по Радев или опит за овладяване на службите?

Кольо Колев и Георги Киряков с интересен поглед върху предстоящите местни избори

24.08.2023 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Правителството започна подготовка за организация на местните избори. Междувременно беше внесено искане за освобождаване на главния секретар на МВР Петър Тодоров, а на ход сега е президентът. 

"Ситуацията е ясна - това е назначение от служебните кабинети и е аргументирано от гледна точка на това, че има различно правителство, да се иска обграждане от хора, на които се има доверие. Една такава фигура, която е назначение на служебни кабинет - ключова позиция като главен секретар, с ключови информационни канали и ключова информация, не е удобна на правителство, което има за брак президентството и президента Радев", каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че има процедура, чрез която президентът трябва да консултира назначаването на главния секретар на МВР.

"Тя пречи да се направи бърза смяна на главния секретар. Това се използва за поредните политически сблъсъци между президентството, президента Радев и устойчивостта на правителството. Това ще е още един индикатор дали служебният кабинет преследва последователно целите, които си е поставил, независимо дали са разкрити някакви разговори, или това е част от политиката, която се развива така или иначе в последните 30 години в България", допълни Киряков.

Според социолога Кольо Колев смените са "шменти капели" и се използва убийството на Алексей Петров.

"Преди това също имаше кризи, свързани със сигурността. Това са аргументи, които се използват, а това, което реално се прави, е да се овладеят силовите структури, по-специално МВР. Нещо, което беше казано в прав текст чрез записите", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колев е на мнение, че до голяма степен се надценява ролята на МВР в изборите.

"Да, без съмнение при определени условия може да се въведе малко повече ред да се снижи нивото на купения вот, да се преследват търговците на гласове, но по никакъв начин не може благодарение на МВР да се увеличават значимо резултатите за една или друга политическа партия. Не разбират, че властта не е самоцел, тя е инструмент", категоричен е социологът.

Киряков не вижда да е започнала конкуренция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за местния вот.

"По-скоро виждам едно предпазливо стъпване и на обявените вече кандидати, така че да не се настъпи интереса на другата политическа сила, включително в София не виждам остра конфронтация, каквато винаги е била. Виждам някакви общи приказки: "София е зле, София трябва да се поправи". Не виждам остра конфронтация между кандидата на ПП-ДБ - Васил Терзиев, срещу възможния кандидат на ГЕРБ - Георги Георгиев", откровен бе политологът.

Попитан дали "сглобката" ще се пренесе на национално ниво и на местните избори, Колев отговори: "Категорично не. Ще има отделни кандидати, всеки борещ се за своя дял от избирателите. Местните избори ще чертаят нещо, което чухме в прочутите записи, а именно, че "Продължаваме промяната" няма широко обществено доверие, още повече, че се вижда и в социологическите проучвания. Освен че нямат структури, те са и млада формация, която иска да каже: "Млади сме, силни сме", но накрая ще блесне техният нисък електорален потенциал."

По думите на Киряков кандидатурата на Ваня Григорова може и да поднесе изненада.

"Възможен е и балотаж, но това зависи от сглобката и кампанията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - дали ще се конфронтират остро или ще са по-меки един към друг, и от друга страна подреждането на кампанията на "Левицата". Те имат летящ старт със защитата на Паметника на съветската армия", добави политологът.

Колев пък предрече много по-широка коалиция, включваща повече партии: "Ще видим какво е положението с "Възраждане", защото те също са много сериозен играч. А президентът прави това, което прави от доста време - явява се говорител на една значителна част от обществото, която е непредставена публично в централните медии. Така че това не е заявка за нов политически проект, а по-скоро поставянето на основите на бъдещ такъв."

Социологът смята, че изборите може да бъдат направени по такъв начин, че да предизвикат сериозна криза.

Гледайте целия разговор в следващото видео: