"Сиела норма": Ще се справим с изборите, ако имаме спецификация до два месеца

Машинното отчитане на гласовете облекчава работата на СИК-овете, смятат от ЦИК

22.08.2023 | 19:51 Редактор: Вяра Димова

Машините за гласуване се използват вече само за отпечатване на бюлетините, но не и за тяхното преброяване след последните промени в Изборния кодекс. Това ще затрудни най-сериозно секционните комисии на предстоящите местни избори през октомври, посочиха от Централната избирателна комисия.

Не една, а четири бюлетини ще трябва да пуснат избирателите в София, Пловдив и Варна, тъй като освен за кмет ще гласуват и за кмет на район. Това ще усложни доста преброяването в изборните секции, заявиха представители на ЦИК и настояват да се направят законодателни промени в Изборния кодекс.

"Най-важното нещо, за което призовахме, беше да се върне машинното отчитане на гласовете, неимоверно щеше да облекчи работата на секционните комисии след края на изборния ден", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК в Цветелина Пенева.

За да се облекчи и прецизира работата на СИК-овете - още след парламентарните избори през април от ЦИК призоваха да се даде 14-дневен срок на местата, в които ще се провежда балотаж.

"За 7 дни е трудно да се отчетат резултатите и да се отпечатат бюлетините", добави още Пенева.

За предстоящия местен вот за машините няма да се пише нов софтуер, а ще бъде надграден сегашния. За тази цел от ЦИК ще обявят обществена поръчка. 

"Този софтуер е достатъчно гъвкав и може да бъде доработен за точно този вид избори. Ако имаме спецификация до два месеца преди изборите, ще се справим, т.е. до края на този месец ще се справим", обяви изпълнителният директор на "Сиела норма"  Веселин Тодоров.

До края на месеца се очаква да се изпрати задание от ЦИК.

"Основното е първият екран, в които избирателят избира в кои избори ще участва. Как точно ще се подредят по екрана решава ЦИК", обясни още Тодоров.

От ЦИК назначиха първите 12 общински избирателни комисии за вота на 29 октомври по предложение на кметовете след проведени консултации с парламентарните партии.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
честни измами
преди 8 месеца
Управляващата "сглобка", на вас разчита! Манипулации и измами, за да останат на власт! Сигнализирай за неуместен коментар