България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общественият съвет към ЦИК иска машинно отчитане на резултатите от местния вот

В началото на септември би имало време за малки промени в Изборния кодекс, посочи Цветелина Пенева

22.08.2023 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

Предстоящите местни избори ще са най-сложните, а на места ще се гласува с 4 бюлетини, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

"По принцип местните избори са по-сложни от парламентарните. Ако досега избирателят е пускал само една бюлетина, сега ще пуска на някои места две, на други - три, а в София, Пловдив и Варна - четири. Секционните комисии трябва да броят тези 4 вида бюлетини и да попълват 4 секционни протокола. Машините вече се използват само за отпечатване на бюлетина от машинно гласуване, а не сумират резултатите от гласуването. Това е най-големият проблем. Призовахме да се върне машинното отчитане на гласовете, сега се лишаваме от това", заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК в Цветелина Пенева "България сутрин".

От Обществения съвет призовават ЦИК да преразгледа формата на секционните протоколи, така че да бъде по-лесна работата с тях.

"Ако има воля в законодателя, още в началото на септември би имало време за малки промени в Изборния кодекс, които биха облекчили предстоящия вот. Да се върне машинното отчитане на гласовете. Другото спешно нещо е да се даде 14 дни време на местата, където се провежда втори тур - балотаж. За 7 дни е трудно да се отчетат резултатите и да се отпечатат бюлетини за втория тур", посочи Пенева пред Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание, че за машините няма да се пише нов софтуер, но въпросът е в ЦИК да има консенсус как трябва да изглеждат различните екрани. Има идея избирателите да гласуват с различни карти, в зависимост от това в кой изборен списък са включени.

Цветелина Пенева изтъкна, че членовете на СИК трябва да се запознаят с методическите указания и да участват в обученията. ЦИК е предвидила и финансов стимул, те ще получат допълнително възнаграждение за обучението. 

"Важно е да има поне един-двама членове, които знаят как се работи със секционни протоколи, за да не бъдем свидетели на задрасквания и поправки след края на изборния ден", подчерта Пенева.

Тя отново настоя, че машинното гласуване е щяло неимоверно да облекчи работата на секционните комисии, тъй като резултатът се получава след натискането само на един бутон.

Гледайте целия разговор във видеото.