Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще накажат ли избирателите "сглобката" на местните избори?

Коментар на политолозите Цветомир Цветков и Георги Киряков

08.08.2023 | 21:13 Редактор: Михаела Кирилова

"За два месеца правителството успя да приеме бюджета и конституционните реформи. Това е много положително. Когато една сериозна законодателна дейност се извършва в толкова кратък период, е нормално да се допускат дефицити. Да, има критики към промени в Конституцията. Те се свеждат към твърде голямата намеса на парламента в съдебната система с т. нар. квалифицирано мнозинство, което се залага като основен инструмент в избора на съдии", каза политологът Цветомир Цветков в студиото на Денят ON AIR.

"Разбира се, че има рискове, ако се бърза. Това трябва да се прави доста по-бавно и нямам идея защо бързат. Може би това е част от дневния ред. ДПС получава доста сериозен ресурс покрай влизането ѝ в тази сглобка. Очевидно те влизат и в другата, която е коалиционната сглобка за управление на държавата. Малко е притеснително, че в два коалиционни формата им стига да управляват държавата. Очевидно това е цената, която трябва да платят, за да бъде конструктивна ДПС по отношение на конституционните промени, което е ключова цел на ПП-ДБ. Тук трябва да се включат сериозни експерти в този конституционен дебат, което ще отнеме време. Това бързане не е нещо, което от политологична гледна точка ще удовлетвори избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС", изрази мнение политологът Георги Киряков.

Цветомир Цветков посочи как сглобката между партиите ще се отрази на местните избори.

"Реално сглобката става от три партии и участието на Движението за права и свободи е съществено в конституционните реформи, което ще събуди обществено недоволство. Промените през 2020 г. имаха за цел именно да предотвратят намесата на ДПС и на ГЕРБ, но с течение на обстоятелствата тези две партии участват съществено в конституционните реформи. Това няма как да не се отрази на местните избори", анализира политологът.

Георги Киряков изрази мнение, че не може да разбера какъв е факторът, който докара ГЕБР-СДС и ДПС до ситуация, я която те не могат да излязат от управление с ПП и ДБ.

"За мен е шокиращо какви компромиси правят двете партии последните месеци. Считаме, че ако моделът ГЕРБ е онзи, в който Борисов управляваше еднолично 12 години, значи моделът ГЕРБ не съществува, защото Бойко Борисов вече не управлява еднолично. Не знам кога ще излезе фактологията защо ГЕРБ-СДС и БСП се държат по този начин и защо са толкова конструктивни. Това ли е цената, която Делян Пеевски трябва да плати, за да излезе от списъка? Борисов, когато се опитваха да му извият ръцете, той правеше нови избори", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политологът Цветомир Цветков също коментира модела ГЕРБ.

"До този момент ГЕРБ е работила с ДПС, но на местна основа. Не мисля, че няма модел ГЕРБ, просто формата се променя, но процесът остава същият. Това е един исторически преход и ще отнеме време. Огромния компромис е от ПП-ДБ и там щетите ще бъдат най-големи. От юли правителството губи процентно одобрение. Това е моментна картина, но показва тенденция", категоричен е той.

В края на разговора политологът Георги Киряков отговори на въпроса дали избирателите ще накажат "сглобката" на местния вот.

"Всичко е възможно. Аз се учудвам на някои от решенията на ПП-ДБ за места, но може би това е компромисът, за да съществува тази коалиция. Рестартът, за който говори Денков, няма да го видим толкова лесно. Нелепо е да се говори за рестарт на толкова редица системи. Реформа може да има, когато има и управляваща партия или коалиция, която има общи идеи. Тази сглобка ще видим колко не е стабилна на местните избори", заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.