България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър в МОН посочи как ще бъде преобразена учебната програма

Целта не е олекотяване, а облекчаване на учебния материал, уточни Емилия Лазарова

04.08.2023 | 09:08 Редактор: Елеонора Танева

Министерството на образованието обмисля варианти да има втори дати за изпит на учениците след 7 и 12 клас. Предложени за обсъждане са и промени в учебните програми. 

"Необходима е цялостна концептуална промяна, трябва да се започне от учебните програми и оценяването. Новите учебни програми трябва да предполагат повече използване на интегрални знания, повече практическа насоченост, залагане на компетентностния модел на обучение. Това до голяма степен ни липсваше. Добре е учебните програми да дават по-голяма свобода, по-голяма възможност за учителите за постигане на очаквани резултати", заяви зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова в студиото на "България сутрин".

Оценката е, че в момента учениците са обременени с фактологичен материал, с много понятия, които отдавна са остарели или нямат практическо приложение в живота. 

"Визията на учебниците е била подходяща преди десетилетие. Учениците предпочитат повече обяснения, примери, друг илюстративен материал, да не говорим за стила, който е академичен. Има много примери за неразбиране на учебния материал. Това демотивира учениците, затова резултатите от изпитите не са удовлетворителни", коментира зам.-министърът.

Тя подчерта пред Bulgaria ON AIR, че целта на реформата не е олекотяване, а облекчаване на материала. Лазарова обясни и защо се предлага "Под игото" да се премести от учебника за 10 клас в този за 9 клас:

"Прекалено много произведения от българската литература има в 10 клас. Така ще има повече време в изучаването им, малко повече и по-целенасочени усилия за НВО в 10 клас", изтъкна гостът.

Зам.-министърът каза също, че втората дата за изпита след 7 клас не е за поправка на оценка, а шанс за учениците, които по обективни причини, като заболяване например, не са успели да се явят на редовната дата.

"Да им се даде шанс да се явят на изпит и да бъдат конкурентни след това, защото този изпит участва в балообразуването при кандидатстване в следваща степен. В 12 клас ще се създаде възможност за зрелостниците за промяна на оценката от единия държавен зрелостен изпит - при обективни обстоятелства може да се удовлетвори желанието за явяване. Тази оценка няма да фигурира в дипломата", каза още Емилия Лазарова. 

МОН обсъжда варианти за намаляване на въпросите в НВО след 10 клас. Целта е учениците да бъдат по-концентрирани. Също така ще има повече въпроси с отворен отговор, за да покажат знания, а не само възпроизвеждане на наученото. 

Гледайте целия разговор във видеото.