Втори шанс за матури при зрелостниците. Как се приема идеята?

Омбудсманът обясни, че целта е да се даде възможност на завършилите да повишат резултатите си

30.07.2023 | 14:07 Редактор: Юлиан Христов

Втори шанс на матурите при зрелостниците. Министерството на образованието и науката ще подкрепи предложението на омбудсмана Диана Ковачева за повторно явяване на държавен зрелостен изпит след 12 клас.

Омбудсманът обясни, че целта е да се даде възможност на зрелостниците да повишат своите резултати.

"Аз смятам, че е справедливо дванайсетокласниците да имат право да се явяват на повишителна матура за целите на кандидатстване в университетите. Така децата ще са учили повече за следващия тур на матурите без да натоварват нито учителите, нито училищата с нова подготовка или поправителна матура. И така те имат шанс, ако са учили повече да повишат своята оценка. Това е важен въпрос, за който има множество жалби и се надявам този път да бъде подкрепено", коментира омбудсманът. 

Според преподавателя по български език и литература Цецка Петрова обаче, това би натоварило допълнително образователната система и учителите.

"Усилията на ключовите фигури в системата напоследък са в насока допълнително да либерализират системата, което обслужва некоректните в нея. Един допълнителен изпит и допълнителна дата за НВО и ДЗИ би имало смисъл за тези, които имат уважителни причини, за да не се явят в уречените дати. Другото би затруднило системата и отново би обслужило тези, които не са достатъчно мотивирани и отговорни", каза учителката.

Работи се за създаване на втора изпитна дата за седмокласници със здравословни или други сериозни проблеми, които не са им позволили да се явят на редовното национално външно оценяване.

"Подкрепям също така идеята да има втора дата за явяване на деца, които в 7-ми клас се явяват на матури, защото има много случи, в които детето е болно в деня на матурата и така му се отнема шансът да се класира в гимназията, която иска", обясни омбудсманът Диана Ковачева. 

Предстои детайлите по предложенията да се уточнят и да се проучат възможностите кога най-рано ще започнат да се прилагат.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR