България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик каза с колко ще захладнее и кога да очакваме нова порция горещини

Вълнението по черноморското крайбрежие ще отслабва и се очаква поява на мъртво вълнение, предупреди Петър Янков

27.07.2023 | 08:02 Редактор: Тодор Петров

С опасно време и високи температури се борим през последните седмици. На места живакът на термометъра достигна 43 градуса. От днес започва рязка промяна на времето и се очаква температурите да паднат с повече от 10 градуса.

"През нощта имаше условия за градушки, такива паднаха в района на Монтана, близо до Ботевград, на изток между Разград и Шумен. Днес температурите падат, ще се задържи ветровито. Има условия за прегърмявания в Добруджа, в момента прегърмява в района на Силистра. До градушки трудно ще се стигне", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че температурите се понижават с 10-12 градуса, през деня ще бъдат 23-30 градуса. През следващите дни ни очаква постепенно повишение на температурите - между 30 и 35 градуса.

Вълнението по черноморското крайбрежие ще отслабва и се очаква поява на мъртво вълнение. Всички родители трябва да бъдат много внимателни по отношение на къпането, предупреди Янков от ефира на Bulgaria ON AIR.

"Така нареченото глобално затопляне в момента се проявява на Балканите в бързи промени по отношение на температурите и валежите. От зимата до лятото имаме температури от порядъка на минус 22 до плюс 44 градуса. Абсолютните рекорди са около 45 градуса, те не се достигат. Тези явления се прогнозират успешно около 80-90% в рамките на 3 до 5 дни", каза още синоптикът.

До 28-30 градуса ще бъдат средните температури по Черноморието в предстоящите почивни дни. Около 25-27 градуса ще бъде температурата на морската вода. Вятърът отслабва и събота и неделя не се очакват бързи развития на купесто-дъждовни облаци и валежи. Почивните дни ще бъдат подходящи за високопланински туризъм, но връхното яке ще бъде необходим аксесоар.

"След понеделник, когато се очаква да премине хладна облачна вълна с превалявания, от вторник започва постепенно повишение на температурите. Дневните ще достигат 31-36 градуса. До петък, когато се очакват нови валежи. В средата на следващата седмица ще има комфортни за Балканите летни температури", заяви Янков.

В Гърция не се очакват дъждове, които да спомогнат за справяне с пожарите, добави той. Обстановката там остава сложна. Силният вятър у нас е в по-малка степен в Гърция, а в следващите дни ще отслабва още.

Гледайте целия разговор във видеото.