България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да разберем, че сме попаднали в мъртво вълнение и как да се измъкнем?

80% от случаите на удавяне стават на неохраняеми плажове, каза експертът от БЧК Йордан Иванов

27.07.2023 | 07:40 Редактор: Юлиан Христов

В разгара на летния сезон мъртвото вълнение по Черноморието е тема, която често вълнува почиващите.

Мъртвото вълнение се появява в края на юли и началото на август, особено когато има промени във времето, каза експертът по водно спасяване към БЧК Йордан Иванов в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че на плажа е хубаво да се разчита на спасителите, защото те са обучени да разпознават къде има мъртво вълнение и къде може да се къпят плажуващите.

"Мъртво вълнение може да се получава на различни места, но най-вече там, където има дънни ями и изменения на дъното на морето. Това, по което може да се разбере, че има мъртво вълнение, е когато морето ни дърпа навътре. Тогава усещаме едно по-рязко дърпане, когато се отдръпва самата вълна от брега", обясни Йордан Иванов.

Според него най-важният съвет в такива случаи е да се запази самообладание. Иванов припомни, че течението няма да отнесе плуващия в открито море, а когато спре да "дърпа" навътре, трябва или да бъде подаден сигнал за помощ, или да се направи опит да се доплува до брега в коса линия.

Обикновено точките с опасност от мъртво вълнение се обозначават на брега със специални флагове, стана ясно още от думите на експерта.

Йордан Иванов посочи, че въпреки наличието на спасители на плажа, най-важната роля за сигурността на децата са техните родители. Те са хората, които са "на една ръка разстояние" и могат да реагират, каза той.

Експертът припомни, че има някои важни правила, които трябва да се спазват. Така например, ако не умеем да плуваме, да не се опитваме да оказваме помощ. Друго правило е, ако не знаем как да окажем помощ, по-добре е да потърсим такава – или с позвъняване на тел. 112, или като извикаме най-близкия спасител.

"По-добре е да има един пострадал, отколкото няколко да са пострадалите", подчерта Иванов.

По думите му най-честата причини за инциденти в морето е прекалената самонадеяност, а статистиката показва, че най-често пострадали в морето са мъжете.

Около 80 процента от инцидентите с удавени хора стават на неохраняемите плажове, съобщи Йордан Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.