Европа гори! Намират овъглени тела в Италия, жестоки пожари в Португалия и Хърватия

Силните ветрове усложниха ситуацията за справяне с огъня

26.07.2023 | 19:01 Редактор: Тодор Петров

Девет страни в Европа се борят с горски пожари. Високите температури и ветровете създадоха кризисна ситуация на континента. 

Силният южен вятър и екстремните горещини предизвикаха десетки пожари. Край Дубровник пламна гора, която наближи опасно близо къщите на хората. Заради силния вятър едва днес в гасенето успяха да се включат самолети. Районът, засегнат от пожара, е само на 12 километра от старинния град, който е една от основните туристически забележителности в Хърватия. 

Пожар избухна и в района на Сплит. Стотици огнеборци гасят огнища в Италия и Португалия. Кадри показват как жена преминава през пламъци, докато пътува по магистралата. В Сицилия се съобщава за три жертви. В покрайнините на град Палермо са били намерени овъглените тела на двойка на около 70-годишна възраст, чийто дом е бил погълнат от пламъците.

Жена на над 80 години е починала, след като екип на Спешна помощ не е успял да стигне навреме до дома ѝ заради пожарите. Летищата в Катания и Палермо останаха затворени. 

Огън избухна близо до природния парк в популярната ваканционна дестинация Синтра-Кашкайш в Португалия. И там силните ветрове усложниха усилията за справяне с огъня. 

Огнената стихия взе повече от 40 жертви в Алжир. Властите съобщиха, че 80% от пожарите са били потушени, като усилията включват около 8 хил. служители, стотици пожарни и няколко самолета.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС