България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето как да кандидатстваме за еднократна помощ от 300 лв. за ученик

Единственият критерий е детето да ходи на училище, заяви зам.-министър Мая Василева

21.07.2023 | 08:44 Редактор: Тодор Петров

Агенцията за социално подпомагане започна да приема заявления за еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в I, II, III, IV и VIII клас за учебната 2023/2024 година. 

"Всеки желаещ може да отиде в дирекция "Социално подпомагане" и да подаде заявление. Срокът за подаване на тези заявления е 15 октомври. Получи се известно напрежение поради факта, че няма предвидено условие и не е регламентиран срокът на новата учебна 23/24 година. Министерството на труда и социалната политика предложени промени в Закона за държавния бюджет. Не са синхронизирани законодателствата в сферата на образованието", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Мая Василева пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че достъпът до тези средства е абсолютно гарантиран, а до момента има подадени над 50 хил. заявления от родители. Те ще получат средствата веднага след като бъде приет бюджетът за 2023 г. Достъпът до тази помощ от 300 лв. е без всякакви ограничения и всички родители могат да кандидатстват. 

"Единственият критерий е детето да ходи на училище. Всички заявления могат да бъдат изтеглени, попълнени и подадени по електронен път, а помощта се получава на два пъти по 150 лева - за първия и втория учебен срок", уточни зам.-министър Василева в студиото на "България сутрин".

Тя посочи още, че Националната карта за социалните услуги е инструмент, на базата на който се извършва планиране на социалните услуги на територията на цялата страна. Правото на достъп се осигурява спрямо конкретните потребности на гражданите. 

293 общини и райони са подали анализи към Министерството на труда и социалната политика. Обработва се огромен обем информация и се очаква към средата на август да има първи вариант на Национална карта за социалните услуги. След това предстои обсъждане с общините и планиране на социалните услуги на национално ниво за 10 години напред, стана ясно от думите на Василева.

"Тази карта помага не само на социалното министерство, но и на местните власти. Силно се надяваме на високата активност на кметовете и общинските съвети по места, за да постигнем максимално покритие на нуждите на хората. В тази карта влизат всички съществуващи в момента услуги, но ще бъдат предвидени и всички допълнителни услуги за населението. Надяваме се много повече хора да бъдат подкрепени, ще обхванат поне още 7500 лица. До края на годината ще имаме Национална карта за социалните услуги", обясни зам.-министърът. 

А за пенсионерите под линията на бедност се търсят механизми, по които системата за социално подпомагане да допълва техния доход.

"Напълно нормално е майчинството за втората година да бъде изравнено с минималната работна заплата за страната. Абсолютно всички социални плащания са гарантирани в бюджета до края на 2023 г.", завърши Мая Василева.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Значи за учениците само от определени класове а за другите няма.Защо? А на пенсионерите в пандемията на всички.С 300лв и1500 получиха към пенсията. Сигнализирай за неуместен коментар