Лесни помощи за ученици: МТСП предлага да отпадне удостоверението за записан клас

Документът ще се изисква само при първолаците

10.07.2023 | 17:50 Редактор: Юлиан Христов
Лесни помощи за ученици: МТСП предлага да отпадне удостоверението за записан клас

По инициатива на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в Проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г. е заложена промяна, с която се цели да отпадне изискването родителите да представят удостоверение, че детето им е записано в следващ клас на обучение при кандидатстване за еднократна помощ за ученици във втори, трети и четвърти клас по Закона за семейни помощи за деца.

Предложението е в резултат на разговори с експерти от Министерството на образованието и науката (МОН), инициирани от Агенцията за социално подпомагане (АСП), за намиране на решение за намаляване на административната тежест за родителите, съобщават от ведомството.

Остава изискването за предоставяне на удостоверения за записаните ученици в първи и осми клас, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година, защото в тези етапи на обучение има задължително записване. Това се налага, тъй като по служебен път АСП получава от МОН данните за реално записаните ученици в съответния клас на обучение най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година.

За учениците от втори, трети и четвърти клас ще се проверява служебно в кой клас са били през предходната учебна година, тъй като те задължително продължават в по-горен клас съгласно Закона за предучилищното и училищното образование. След получаването на официалните данни от МОН експерти от АСП ще проверяват дали учениците, за които е изплатена вече помощ, действително ходят на училище. Ако не фигурират в списъците на училищата, родителите им ще трябва да възстановят неправомерно получените суми.

Агенцията за социално подпомагане, чрез териториалните си поделения, вече започна приема на заявления-декларации за отпускане на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г., като обработва всички постъпили документи. Изплащането на средствата ще стартира след приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., в който ще се определи размерът на помощта за предстоящата учебна година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR