Министър Шалапатова: Ще работим за по-ефективна социална подкрепа

Тя обяви приоритетите, на които ще заложи

18.07.2023 | 17:00 Редактор: Вяра Димова
Министър Шалапатова: Ще работим за по-ефективна социална подкрепа

Завършване на реформата за деинституционализация при грижите за деца, разработване на Национална карта на социалните услуги и осигуряване на по-ефективна подкрепа за най-нуждаещите се, развитие на политики за икономическо активиране на неактивните лица с фокус върху младежите и хората с увреждания.

Това са част от приоритетите, които министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова представи на пресконференция заедно със заместниците си Гинка Станчева, Мая Василева, Николай Найденов и Десислава Стоянова.

"Двеста деца все още живеят в специализирани институции – четири дома за медико-социални грижи, които са към Министерството на здравеопазването. Те трябваше да бъдат изведени оттам още миналата година. Моят екип вече е мобилизирал най-добрите специалисти, за да може, когато започне извеждането на тези деца, да сме готови те да бъдат настанени в най-подходящата за тях среда. Ще работим за реинтеграцията им в семейството или при близки и роднини, но не бива да забравяме, че много от тези деца са с множество увреждания и имат нужда от много специфични медико-социални грижи", обясни министър Шалапатова.

Крайната цел в социалната сфера е до края на 2024 г. да бъдат предложени промени в законодателството в сферата на социалната подкрепа за децата и семействата, която да позволи ефективно задоволяване на техните потребности.

С ускорени темпове продължава работата за разработване и приемане до края на 2023 г. от Министерския съвет на Национална карта на социалните услуги. "Тя ще стъпи на идентифицираната необходимост от конкретни социални услуги на местно ниво. Това са 293 анализа, които трябва да бъдат обработени и ще дадат ясна картина къде какви услуги липсват, за да бъдат създадени", обясни министър Шалапатова.

Тя подчерта, че с инвестиции в размер на 753 млн. лв. ще бъдат създадени нови 250 социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги с общ капацитет за 7 500 души с увреждания. 

"Поех ангажимент предоставянето на помощта за пострадалите от наводненията да започне до края на месец юни и това се случи. До момента на 231 пострадали домакинства е изплатена еднократна помощ на обща стойност 264 346 лв.", отчете министър Шалапатова.

В подкрепа на хората от уязвимите групи министър Шалапатова анонсира стартиралата от началото на юли кампания за приемане на заявления за помощи за отопление.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика