България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гордост за България: Какво е да си в Топ 30 на "Най-изявените млади личности на света"

Д-р Веселина Узунова разказа за вдъхновенията си в химията

12.07.2023 | 08:30 Редактор: Михаела Кирилова

Двама българи са в топ 30 на програмата "Най-изявените млади личности на света" за тази година. Това са инж. д-р Веселина Узунова и Александър Алексиев. Те са номинирани от над 80 държави.

"Това е невероятен успех и за България, и за нас двамата. Алек е изключителен млад човек и никога не съм си представяла, че мога да стигна до такова отличие - даже когато бях поканена, отидох с идеята, че ще бъда само част от публиката", заяви д-р Веселина Узунова в студиото на "България сутрин".

Александър Алексиев казва за нея: "Тя се занимава с бъдещето".

"От 10 години се занимавам с наука в областта на нанотераностиката - изследвания, свързани с разработване на нови методи и протоколи за повлияване на различни онкологични заболявания. За редица онкологични заболявания няма установен точен протокол за повлияване. Може би това е вдъхновило Александър да каже това", допълни д-р Узунова.

Тя се фокусира върху заболяването рак на гърдата и даже е избрала да развие темата в своята дисертация, която е правила към Българската академия на науките.

"Получих вдъхновение да се занимавам с химия от историята за Хари Потър. За мен химията е магия, надявам се да мога да лекувам със знанията си. Впоследствие продължих да учи биотехнологии и там ме насочиха като идеята на професора от Българската академия на науките беше да погледна от малко по-различна гледна точка на химията", сподели д-р Узунова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Финансирането в науката е изключително малко, но се правят стъпки. Все пак през последните години науката търпи скок, разработват се нови препарати за онкологичните заболявания. Подобни организация като GCI правят младите хора видими и те стават все по-дейни".

В края на разговора д-р Веселина Узунова сподели, че мечтае да продължи да се занимава с наука.

Гледайте целия разговор във видеото