Избраха най-добрите български ученици по астрофизика, отиват на Международната олимпиада

Лора Лукманова и Баян Гечев говорят за страстта към любимия предмет

18.06.2023 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова

Избраха най-добрите български ученици по астрофизика. Те ще представят страната ни на Международната олимпиада през август в Полша.

За Лора Лукманова и Баян Гечев физиката и астрономията е не просто любимият предмет в училище, а науката, в която всеки ден откриват безброй нови неща.

"Още от малка чета енциклопедии за Космоса и всякакви други науки. Обичам да гледам по-надалеч и по-нависоко. Ако някой ме попита какво от природата най-много обичам, ще кажа облаци и звезди. Всичко е в небето", каза ученичката в СМГ "Паисий Хилендарски" - Лора Лукманова.

"Като наука е интересна, понеже е на границата на човешкото знание и човек научава нови неща. По този начин разбира в какъв свят живее. Когато се раждаме, ние се появяваме на този свят, но реално не го познаваме, затова е важно да разберем какъв е той", коментира ученикът от СМГ "Паисий Хилендарски" - Баян Гечев.

И двамата харесват задачите, в които има експериментална и наблюдателна работа за различните процеси в заобикалящия ни свят.

"Решаването на задачи не е от сутрин до вечер, но е забавно, защото най-често се случва с хора, които обичат същите предмети. Колкото повече се приближаваме до реалната същност на науката, толкова по-неопределени стават самите задачи. И като метод, и като начин, по който разбираме даденото явление", допълни Лора.

"Преди по-големи състезания - решавам всеки ден. Готиното не е толкова самата състезателна част, колкото това, че отиваш някъде и се запознаваш с други хора от цял свят", категоричен е Гечев.

Техни ръководители са Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и учителят по физика Никола Каравасилев.

Вижте повече в репортажа.