От Велико Търново до Флорида: Самуил - вторият приет българин да учи космонавтика в САЩ

Абитуриентът мечтае България отново да върне реномето си на космическа сила

14.05.2023 | 14:31 Редактор: Искра Ангелова

Великотърновски абитуриент е вторият българин, приет да учи космонавтика в американския авиационен университет "Ембри-Ридъл" в Дейтона Бийч във Флорида. Самиул Николов мечтае България отново да върне реномето си на космическа сила.

От най-ранна детска възраст Самуил се вълнува от тайните на Космоса и мечтае за космонавтиката. Следвайки упорито мечтата си, успява да посети базата на НАСА в Турция.

"От 11-годишен, след посещението ми в Измир в базата на НАСА, където ми подариха няколко комплекта с ракети на мисиите на Аполо, на различни космически совалки, съм сглобявал на няколко пъти различни модели", сподели Самуил Николов.

"Той има мечта - може би от детската градина. Непрекъснато вкъщи гледаше научно-популярни филми, свързани с Космоса и океаните. Това всъщност са му двете страсти - Космос и вода", коментира майка му - Галина Бакалова.

Избира да учи в Природо-математическата гимназия във Велико Търново, в профил "Приложен програмист".

"Постиженията му са в областта на Информационните технологии и олимпиади - достига до национален кръг, трикратен финалист. Четирикратен победител е на националния турнир по IT свят - Добрич", поясни класният ръководител на Самуил - Емилия Николова.

През февруари кандидатства в авиационния университет "Ембри-Ридъл" във Флорида и е приет там.

"Този университет е много строго специализиран в авиация и аероспейс инженерство. Моята специализация реално ще се изявява в контролиране процеса на излитане - как се контролира всеки един модул- дали ще са хората, които се занимават с изпускането на газта, с конкретната площадка, с тренирането на екипажа, искам да съм запознат с всеки един стадий от изстрелването. И след успешно завършване, ако успея да вляза в космическата индустрия, ще бъда замесен пряко в контролирането на тези неща", допълни Самуил.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Учи в Русия в САЩ гърмят! Сигнализирай за неуместен коментар