България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Контраофанзивата на Украйна буксува, може да има дестабилизация на Балканите

Следващите няколко месеца са от изключителна важност, заявиха Николай Свинаров и Милен Керемедчиев

11.07.2023 | 09:14 Редактор: Вяра Димова

За опасност войната да се разрасне извън границите на Украйна предупреждават българските специални служби. Една от целите на Русия била да създаде нова зона на конфликт на Балканите. 

"Не България е "троянският кон" в Европа, а Сърбия. Тя от години поддържа близки отношения с Русия. Тя е единствената държава, с Турция, която не въведе никакви ограничения. От Сърбия това се пренася и в Северна Македония. Основните опозиционни партии, които са най-върлите в своя изказ, са в близки отношения с Русия. Този дестабилизиращ фактор тлее. Оттук нататък в региона е възможно да има дестабилизация", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

В интерес на Русия е да няма европейска перспектива за държавите, добави той.

Според бившия военен министър Николай Свинаров, Турция има много възможности като държава с мощна дипломация.

"Турция е най-големият военен фактор. Що се касае до становището на нашите служби, ние сме съгласни с тази оценка за наличието на опасност. Службите имат противоречия. Това са същите служби, които няколко дни преди войната казаха, че такава няма да има. Сляпото доверие в подобна оценка не би било вярно", припомни Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Русия е съсредоточена предимно във войната в Украйна и предстоят много тежки месеци, прогнозира Керемедчиев.

"Украйна и президентът Зеленски имат един последен опит да направят сериозен пробив в отбраната на Русия. Цялата предоставена техника и финансиране трябва да се докаже, че могат да бъдат използвани на бойното поле. Войната отнема голяма част от концентрацията на Русия", настоя бившият зам.-външен министър, като добави, че не трябва да се забравят и руските служби, които са силно поставени в региона.

Русия не се вслушва в думите на западноевропейските държави, смята Свинаров. Той е на мнение, че в значителна степен Кремъл се вслушва в думите на китайското ръководство.

"То категорично напомня на Путин, че не трябва да става и дума за опит за използване на ядрено оръжие в тази война", заяви Свинаров.

Според Керемедчиев предоставянето на касетъчни боеприпаси и бомби от САЩ е доказателство, че в момента контраофанзивата в Украйна буксува.

"В момента и двете страни говорят за спечелени десетки километри. Русия използва касетъчни боеприпаси, сега и Украйна ще започне. Това ще вдигне много броя на жертвите и от двете страни на фронта", смята бившият зам.-външен министър.

Събеседникът му коментира срещата на върха на НАТО във Вилнюс, като според него се очакват провокации. "Позицията на всички държави членки на Алианса е ясна. Украйна може да влезе реално в НАТО само след приключване на войната", отсече Свинаров.

Най-важната тема е не Украйна, а Швеция, отбеляза Керемедчиев.

"Голяма новина е, че Ердоган вдигна ветото за прием на Швеция в НАТО. Швеция е важна част от плана за отбрана на НАТО. Зеленски ще иска подкрепа в месеците на контраофанзива", заяви още той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
2 rate up comment rate down comment 2
Ха-ха-ха
преди 9 месеца
"Предоставянето на касетъчни боеприпаси и бомби от САЩ е доказателство, че в момента контраофанзивата в Украйна буксува".След това признание призовавам Свинаров и К. да си гледат свинарника и да спрат с пропагандата, правейки се на "военни експерти". Сигнализирай за неуместен коментар