Войната спира Украйна за членство в НАТО, драконовски мерки за срещата на върха във Вилнюс

"Ако войната продължава, това означава Световна война, война с Русия", заяви Джо Байдън

10.07.2023 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Министър-председателят акад. Николай Денков заминава днес за литовската столица Вилнюс, където ще участва в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО.

Двудневният форум на Алианса ще постави акцент върху войната в Украйна, въпросът за членството на страната в НАТО и общо решение за политическа и практическата подкрепа за Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде ясно да се разбере, че Киев няма да стане член, докато в Украйна се води война. Подобна е позицията и на България.

"Аз очаквам нашите лидери да препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО и да се обединим около решения, които да помогнат на Киев да се доближи по-близо до целта си. Въпросът, който остава без отговор, е какво означава след края на войната. За страни като Полша и особено за балтийските републики - това значи изтласкването на руската армия от всички територии, окупирани от 2014 г. насам", заяви Столтенберг.

В навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс американският президент Джо Байдън също потвърди отговора на основния въпрос за членството на Украйна в Алианса.

"Украйна не е готова за членство в НАТО. Но ето защо - за мен въпросът за обединяването на Алианса е повече от важен и аз посветих много време на това. И едва ли някой се съмнява, че Украйна трябва да бъде част от семейството на НАТО. Но не сега, по време на война. Защото ако войната продължава, това означава Световна война, война с Русия", коментира американският президент Джо Байдън.

Днес Джо Байдън започва петдневната си европейска обиколка с посещение в Лондон. Той ще се срещне с премиера Риши Сунак и крал Чарлз III. Отново войната в Украйна, но и обещаната от Вашингтон доставка на касетъчни боеприпаси за Киев, срещу която протестират редица държавни, са във фокуса на разговорите.

А столицата на Литва се подготвя за срещата на върха утре и в сряда. Мерките за сигурност са драконовски, включващи хиляда военнослужещи и системи за противовъздушна отбрана.

Вижте повече в репортажа.