Решено: САЩ предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси

Те имат т.нар. "степен на отказ от 2,5%", което е "далеч под това, което прави Русия", обосноваха се от Белия дом

07.07.2023 | 22:12 Редактор: Вяра Димова
Решено: САЩ предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, обоснова предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна преди очакваното за такава помощ официално съобщение от Пентагона, предаде Ройтерс.

Съливан каза пред репортери, че Русия използва касетъчни боеприпаси срещу Украйна от началото на конфликта и използването на артилерийски снаряди от Украйна е толкова често, че е трудно да се поддържа производството.

По този начин Джейк Съливан потвърди информациите, че Вашингтон се е съгласил да предостави на Украйна касетъчни боеприпаси, за да помогне на засегнатата от конфликта страна да отблъсне руските войски.

Говорейки на пресконференция в Белия дом, Съливан настоя, че САЩ основават естеството на помощта си върху "нуждите на Украйна на място" и че "артилерията е в основата на този конфликт", добавяйки, че Русия използва касетъчни боеприпаси, откакто операция започна. Все пак той отбеляза, че боеприпасите, които САЩ ще изпратят на Украйна, ще имат т.нар. "степен на отказ от 2,5%", което е "далеч под това, което прави Русия", съобщи БНР.

Касетъчните боеприпаси, наричани още касетъчни бомби, са контейнери, които носят десетки до стотици по-малки бомбички, известни още като субмуниции. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или изстрелвани от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Снимка: БГНЕС