Зелена светлина: Турция се съгласи да пусне Швеция за членство в НАТО

Столтенберг се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с шведския премиер Улф Кристершон

10.07.2023 | 23:50 Редактор: Юлиан Христов
Зелена светлина: Турция се съгласи да пусне Швеция за членство в НАТО

Турция се съгласи да внесе кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за ратификация в турския парламент възможно най-скоро. Това съобщи днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турските медии и световните агенции.

Швеция обеща да "положи усилия" за актуализиране на митническия съюз на Турция с ЕС и да активизира преговорите за безвизово пътуване в ЕС в замяна на съгласието на Анкара да отмени ветото си върху членството на скандинавската страна в НАТО, добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО се срещна днес във Вилнюс с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с шведския министър-председател Улф Кристершон. 

Ердоган разговаря днес и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. След разговорите Мишел обяви в акаунта си в Twitter "положителни резултати" от тристранната среща във Вилнюс, пише БТА.

Междувременно турската телевизия CNN Turk съобщи, че протоколът за приемането на Швеция в НАТО ще бъде внесен в турския парламент съвсем скоро, но вероятно ще бъде одобрен през есента, тъй като Меджлисът излиза в лятна ваканция тази седмица.

Снимка: БГНЕС