Столтенберг: Подкрепям членството на Турция в ЕС, Швеция не е изпълнила всички условия

Анкара задържа процеса на членство на Стокхолм вече повече от година

10.07.2023 | 18:07 Редактор: Юлиан Христов
Столтенберг: Подкрепям членството на Турция в ЕС, Швеция не е изпълнила всички условия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че подкрепя амбициите на Турция да стане член на Европейския съюз, но припомни, че Швеция вече е изпълнила всички условия за присъединяване към НАТО, съобщи ABC.

"Подкрепям амбициите на Турция да стане член на Европейския съюз", заяви Столтенберг след среща с литовския президент Гитанас Науседа във Вилнюс.

"В същото време не трябва да забравяме, че това, което договорихме в Мадрид, беше конкретен списък с условия, които Швеция трябва да изпълни, за да стане пълноправен член на Алианса и Швеция изпълни тези условия", добави той по отношение на коментарите на Ердоган.

Анкара задържа процеса на членство на Стокхолм вече повече от година, поради опасения, свързани с кюрдските групи в Швеция. Преди да отпътува за Вилнюс, турският президент Реджеп Тайип Ердоган сякаш вдигна залозите, свързвайки напредъка по шведската кандидатура за членство в НАТО с напредъка по отдавна спряното усилие на Турция да се присъедини към ЕС, пише БГНЕС.

Между турският лидер, Йенс Столтенберг и шведския министър-председател Улф Кристерсон предстои тристранна среща, тъй като съюзниците работят, за да убедят Анкара да се съгласи с шведското членство.

Снимка: БГНЕС