Ердоган очаква Путин в Турция за разговор на "четири очи" следващия месец

Анкара остава солидарна с Киев чрез политическа, икономическа и военна помощ

08.07.2023 | 13:37 Редактор: Юлиан Христов

Турция подкрепя удължаването на сделката за износ на зърно през Черно море, заяви президентът на страната Реджеп Ердоган след срещата си в Истанбул с украинския лидер Володимир Зеленски.

Двамата разговаряха повече от два часа в двореца "Вахдеттин". Ердоган съобщи, че очаква и руският президент Владимир Путин да посети Турция следващия месец.

Реджеп Ердоган изтъкна ролята на Турция, която се опитва да съдейства за постигането на мир между Русия и Украйна. В същото време Анкара остава солидарна с Киев чрез политическа, икономическа и военна помощ.

Зеленски благодари на Турция, че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

"Продължаваме да преговаряме както с Русия, така и с Украйна за размяна на военнопленници. Президентът Путин може да посети Турция следващия месец. И ние отново ще имаме възможност да обсъдим въпроса "на четири очи". Ще продължа да провеждам телефонни разговори с Путин", каза турският президент Реджеп Ердоган.

Турция подкрепя удължаването на т.нар. "зърнена сделка", която изтича на 17 юли. Ердоган подчерта, че желае удължаване не с три месеца, а с две години. Става въпрос за жизненоважните доставки по споразумението, подписано в Истанбул преди една година, с участието и на ООН. То трябва да гарантира безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища в Черно море.

По въпроса за приемането на Украйна в НАТО Ердоган каза, че страната несъмнено заслужава членство.

Снимка: БГНЕС