България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Университети от Европейския алианс получиха €14,4 млн., УНСС е сред тях

Нашият университет не отстъпва на водещи такива от Германия, Франция, Италия, Австрия, заяви ректорът проф. Димитров

06.07.2023 | 08:13 Редактор: Вяра Димова

УНСС и университети от Европейския алианс получиха финансиране от ЕК в размер на 14,4 милиона евро.

"Сумата е за четири години с вариант проектът да бъде удължен за още две години. Това е първият етап на проекта. Разпределя се равномерно между деветте партньори, част от този Алианс - водещи бизнес университети в Европа. Тези пари финансират сътрудничеството, интеграцията, свързването между университетите", обясни ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

Самите университети добавят 20-30% от собствените си бюджети за увеличаване на сумата, така стойността на проекта възлиза на 20 млн. евро за деветте университета, добави проф. Димитров.

"В Европа има 50 консорциума с по 6-7 до 8-9 университета. Идеята е да се създадат общоевропейски образователни центрове. Някои от тях изпълняват общи дейности. Нашият е насочен към бизнеса, обучението, но не е само образователен проект. Това е насочено върху влиянието върху обществото, развитието на младите хора, подпомагане на общностите около тези университети", коментира ректорът на УНСС.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи ползите на преподавателите и студентите от тази инициатива. "Това ни даде възможност да се сравним с водещи университети от Германия, Франция, Италия, Австрия, Финландия, Нидерландия. Нашите колеги не виждат разлика. Върви се към интеграция на тези девет бизнес университета", заяви гостът.

УНСС може да бъде полезен на партньорите и с двата си центъра за обработка на големи данни, както и с новия център за свръх бързо смятане, отбеляза проф. Димитров. "Нашите партньори гледат с уважение", добави той.

Експертът по национална сигурност коментира и евентуалната визита на украинския президент Володимир Зеленски. "Имаше много очаквания. Трябва да се уточнят някои параметри на помощта, която България ще оказва на Украйна. Заговори се за продажбата на реакторите "Белене", аз съм скептичен - не е толкова елементарно. Там режимът е друг. За мен проектът "Белене" е приключил. Няма как Русия да бъде включена в този проект", настоя професорът. 

По думите му България прикрито подпомага Украйна с посредници за изнасяне на оръжия, но има инициативи и на ЕС и НАТО. "Можем да участваме в рамките на нашите способности. Това са решения, които трябва добре да се обсъждат и комуникират с обществото", смята експертът.

Гласуването на декларацията в подкрепа на членство на Украйна в НАТО ще помогне на Украйна, убеден е проф. Димитров. "Ние сме замесени достатъчно във войната. Участваме във всички санкции, приети в ЕС срещу Русия. Самият съюз предполага отбрана и по-голяма сигурност за своите членове, но трябва да се изчака краят на войната", коментира още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.