България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Rabota.bg и УНСС заедно дават на студентите успешен старт в кариерата

Събитието събра над 6000 обучаващи се и 32 водещи компании, обявиха Събина Бодурова и Илиян Чабуклийски

11.05.2023 | 08:15 Редактор: Вяра Димова

За седма поредна година Rabota.bg и Студентският съвет при УНСС събират на едно място водещи български и международни компании, предлагащи стажантски и работни позиции от различните бизнес сектори.

"Обратната връзка, която получихме, е страхотна. Хората ни казаха, че това е много добре организирано събитие. Щастливи са от участието си", каза мениджърът проекти в Rabota.bg Събина Бодурова в студиото на "България сутрин". 

По думите на председателя на Студентския съвет при УНСС - Илиян Чабуклийски, над 6000 студенти са взели участие във форума, като в него са участвали и 32 водещи компании.

"През целия ден колегите имаха възможност да разговарят с тях, да направят неформални интервюта, да разберат повече подробности. И ако отговарят целите на компаниите на студентите, имаха възможност подадат свето CV още на място в университета и да станат част от компанията", посочи Чабуклийски пред Bulgaria ON AIR.

Според Бодурова тези срещи между работодателите и студентите са изключително полезни, защото студентите се ориентират по-лесно на пазара на труда.

"Тяхната колаборация, особено за студента, е изключително важна, тъй като той търси и иска да бъде разбран", отбеляза Бодурова.

Бизнесът трябва все по-често да присъства в университета, смята Илиян Чабуклийски. "Връзката между бизнеса и университета е изключително важна и все повече трябва да се развива", посочи той.

Компаниите предлагат най-често стаж и редовна работа, стана ясно от думите на Бодурова.

"Стажът може да започне в по-ранен курс, може и да започне след завършване. При започването на работа няма никакъв проблем да бъде като стажантство, а след това да се превърне в успешен старт", обясни тя.

Впечатление на срещите са направили студенти, обучаващи се в чуждестранни университети.

"Бяха на територията на университета и имаха възможност да се запознаят по-подробно с компаниите. Друга подобна тенденция е това, че тези студенти завършват своето образование в чужбина, но след това се връщат за своя магистър в нашия университет. Качеството на образованието в България все повече се повишава. Качеството в УНСС е на високо ниво", добави Чабуклийски  и отбеляза, че все повече студенти се завръщат в страната ни.

Гледайте целия разговор във видеото.