България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Гечев разкритикува управляващите за еврокомисаря, Украйна и бюджетната политика

Двете партии се страхуват от съдебни процеси срещу техни лидери, заяви социалистът

22.06.2023 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

"България продължава с цирковете в ЕС. Непрекъснато разиграваме ЕК с оттегляния. Ние сме единствената страна, която праща двама кандидати за еврокомисар. Някой друг ще решава вместо България кой ще бъде еврокомисар, това е унизително. Циркът се разиграва, за да се спасяват имунитетите на определени хора в търкалящата се в борба коалиция. Представителят най-вероятно ще бъде от ГЕРБ, която е член на ЕНП", заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред Bulgaria ON AIR.

"Tе казват, че си нямат доверие. Никакви партньори не са. Всеки ден гласуванията им показват, че двете партии се страхуват от съдебни процеси срещу техни лидери. Запълват времето, само и само българите да не се занимават със същинските проблеми", смята той.

От БСП са категорично против предоставянето на оръжия на Украйна.

"Тези проблеми трябва да се решават с мирни средства. Украйна отказа да изпълни Минските споразумения. Г-н Зеленски не изпълни тези споразумения, тъй като САЩ са му казали да не ги изпълнява. В Украйна избиха 14 хил. етнически руснаци, по данни на ООН. България какво трябва да прави в тази война? Почват да ни подготвят и за други участия, новият министър на отбраната е много агресивно настроен. Въпросът е дали българските министри ще работят за интересите на България", коментира Гечев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Европа реагира различно на убийствата в Близкия Изток и на тези в Украйна.

"НАТО какво прави там, печели ли икономически... Внасят ли руски петрол през Индия - внасят. Лишиха ЕС от евтините енергийни ресурси. Инфлацията в Русия е по-ниска от тази в Еврозоната", изтъкна депутатът от БСП.

"Бюджетният дефицит, ако е 3%, а не 7%, изглежда по-добре, но това не е достатъчен извод. Хората питат какъв ни е жизненият стандарт. Намаляват се капиталовите разходи, не се използват европейските средства. Не са усвоени средствата по ПВУ. Вкарват България в месомелачка, за да поддържаме някакъв дефицит и да ни приемат в Еврозоната", каза още Гечев.

Според него правителството не вдига доходите на гражданите, а пенсиите трябва да се коригират с процента на инфлацията, като в случая разликата е 10%.

"Швейцарското правило, който и да го прилага, то е закъсняло. Покупателната способност на пенсионерите ще бъде по-малка. В българските бюджети от много години има разминаване с европейските практики. От БСП искаме България да прави европейски бюджет - минималната работна заплата и пенсиите трябва да растат с по-голям темп, но искаме и икономически растеж", подчерта Гечев.

Гледайте целия разговор във видеото.