Първи тест за управляващите партньори: Двама в битка за еврокомисар, без да знаят ресора

Председателят на ЕК решава за какво ще отговаря заместникът на Габриел

21.06.2023 | 18:44 Редактор: Михаела Димитрова

Битката за новия еврокомисар започна. Страната ни официално има две номинации за поста еврокомисар. Изборът му е и своеобразен първи тест за управляващите партньори.

От ГЕРБ-СДС предлагат Илиана Иванова. Тя е член на Европейската сметна палата, а по думите на Бойко Борисов е "разпознаваемо лице" в Брюксел.

"Естествено, че еврокомисарят трябва да е от ГЕРБ, от победителите на изборите, които сме участвали в създаването на трите институции", категоричен е Борисов.

Номинираната Илиана Иванова благодари на Борисов с пост в социалните мрежи. "Ще се радвам да коментирам темата в повече детайли, след като бъдат спазени всички официални процедури по номинациите. Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм, представлявайки страната ни в Европа през последните 14 години", написа тя.

Бившият еврокомисар, а сега вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел подкрепи кандидатурата на Иванова. "Достойна кандидатура, наистина може България да изведе да преден план европейско виждане, експертиза и политики, свързани с бъдещето на България и ЕС”, каза Габриел.

А "Продължаваме промяната-Демократична България" номинират Даниел Лорер, който е техен депутат и бивш министър на иновациите и растежа.

Лорер предположи и какъв ресор ще бъде даден на българския еврокомисар.

"Логиката подсказва, особено предвид, че ресорът на г-жа Габриел бе освободен преди няколко седмици, много е възможно същият ресор отново да бъде даден на България", отбеляза той.

Мария Габриел също предположи, че ресорът ще бъде запазен, но подчерта че това е решение на председателя на ЕК.

От Европейската комисия обаче заявиха, че все още е рано да се каже за какво ще отговаря следващият български еврокомисар. До обяд Европейската комисия все още не беше получила официално българските номинации.

Вижте повече в репортажа.