ЕК: Не ни е предлаган български еврокомисар, рано е да се говори за ресор

Даниел Лорер бе номиниран от ПП-ДБ, а Илиана Иванова от ГЕРБ-СДС

21.06.2023 | 15:28 Редактор: Михаела Димитрова
ЕК: Не ни е предлаган български еврокомисар, рано е да се говори за ресор

Научихме от новините, че политическите ръководители в България споменават две имена на възможни предложения за еврокомисар, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Той добави, че официално ЕК не е получила предложения от България до обедните часове, а договорът за ЕС очертава изискванията пред кандидатите за еврокомисар.

"Както винаги този, който отговаря най-добре на изискванията, ще премине през процеса, включващ събеседване с председателя на ЕК. Не мога да кажа нищо за бъдещите отговорности на следващия български еврокомисар, това ще се прецени по-късно, когато бъде ясно с какви способности той може да допринесе", допълни говорителят, цитиран от БТА.

По-рано стана ясно, че Даниел Лорер е предложен от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за еврокомисар, а коалицията ГЕРБ-СДС номинира Илиана Иванова. Вицепремиерът Мария Габриел вчера заяви пред български медии в Брюксел след среща с ръководството на ЕК, че кандидатът трябва да може "да влезе с летящ старт" и да познава европейските институции.

"Изборът е на председателя на ЕК", добави вицепремиерът.

Правилата за избор на еврокомисар предвиждат също изпит пред комисии на Европейския парламент и назначаване от Съвета на ЕС. Според Габриел е трудно да се предвиди дали процедурата ще завърши преди лятната ваканция.

Снимка: БГНЕС