Бюджет 2023 връща 20% ДДС на природния газ, няма да се пипат парите за пенсии

Ще има увеличение на заплатите в държавната администрация

20.06.2023 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Бюджет с 3% дефицит, допълнително увеличение на приходите и намаление на разходите. Това предложи финансовият министър Асен Василев, който представи план сметката пред депутатите в бюджетната комисия. Разходите за пенсии и заплати, както и 10% ръст на заплащането в администрациите, които досега не са получили повишение, се запазват.

Бюджет 2023 трябва да бъде приет до края на юли. Има няколко основни промени от предложената по-рано план-сметка от служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по ПВУ до края на тази година, ако мерките бъдат приети до края на септември. Запазени са 100% дивиденти или допълнителни 780 млн. лв. приходи. Има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите плащания, които спадат на 8,87 млрд. лв. Така са обезпечени средствата за всички европрограми. 

"Към момента в проектозакона е заложен дефицит от 4,582 млрд. лв., което е дефицит от 3% на начислена основа, 2,5% на касова основа", обясни финансовият министър. 

Предвижда се увеличение на ДДС на природния газ на 20%, а не както беше до сега 9 на сто. Не са пипани разходите за пенсии, включени са и 10-те процента увеличение на заплатите на администрацията. Предвидено е увеличение на средствата за втората година майчинство както и други социални плащания. 

"Заложено е и допълнително увеличение на приходите от НАП и "Митниците". Така приходната част достига 69 млрд.", уточни Василев.

Депутатите от бюджетната комисия се запознаха с рамката на бюджета, но споделиха ,че е прекалено рано да се дават оценки.

"Оценяваме стремежа на Министерството на финансите да получат дефицит от три процента. Има една тема с енергетиката, която искаме да обсъдим, която е по отношение на дивидента, там искаме още информация", коментира депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова.

"Има намаление в капиталовите разходи, това за нас е притеснително", каза Пламен Данаилов от ИТН.

"Относно дивидента, това няма да наруши работата на енергийните дружества, дивидент се изплаща след приспадане на амортизация", успокои Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

"Това е предварителна рамка, като дойде в парламента и направим съпоставка със служебния кабинет, тогава ще коментираме", даде заявка депутатът от ДПС Петър Чобанов.

Нарастването на дълга ще бъде в рамките на бюджетния дефицит. Бюджетът за 2024 г. се очаква да бъде внесен през октомври. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.