България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какъв сигнал даваме с двете кандидатури за еврокомисар?

Въпреки различията си, управляващите имат общи цели, смятат Цветанка Андреева и Милен Керемедчиев

22.06.2023 | 08:40 Редактор: Юлиан Христов

България официално има две кандидатури за еврокомисар на мястото на Мария Габриел - ПП-ДБ се спря на Даниел Лорер, а партньорът им в управлението ГЕРБ-СДС заложи на Илиана Иванова. Това би имало не много добър ефект върху страната ни, казаха политологът Цветанка Андреева и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "България сутрин".

"Отново учудихме Европа, като изпращаме доста противоречиви сигнали. За мен е грешка, че има две кандидатури", посочи Керемедчиев.

Той смята, че при две кандидатури те по-скоро трябва да са от едно политическо семейство. Но дори и в настоящия вариант, двамата кандидати ще трябва да бъдат изслушани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще определи само един от двамата да бъде представен пред Европарламента.

"Колкото по-бързо изпратим подготвен специалист и с партийна дреха, толкова по-бързо българският ресор на еврокомисар ще бъде разпределен", каза дипломатът.

Той е на мнение, че кандидатурата на Даниел Лорер е "поредното силово наслагване", каквато е била и кандидатурата на Асен Василев за министър на финансите.

"Имаме усещането, че по същия начин са и действия на г-н Лорер, той от много време има интерес към външната политика. Видимо е, че това е силово наложена кандидатура на "Продължаваме промяната", която много се притеснявам, че може да претърпи неуспех в европейските изслушвания", каза още бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев коментира и разнобоя между правителството и президента.

"Политиките, които водеше президентът Румен Радев, бяха коренно противоположни от това, за което българският гласоподавател даде гласа си – да продължи подкрепата за Украйна с военни средства", коментира гостът. По думите му е правилно министър-председателят да представлява страната ни в НАТО.

"Няма как да се позволи на редовно правителство да остави президента, който има собствена политика, която води, да определя външните приоритети на страната ни", подчерта Керемедчиев.

Според него дори и при разминаванията между партиите в управляващата коалиция, все пак ще има едно мнение по основните приоритети – подкрепата за Украйна, влизането в Еврозоната и влизането в шенгенското пространство.

"Принципът на конкурентоспособност ще бъде водещ в управляващите, не толкова сътрудничеството. Това в икономиката може да е основен принцип, но в управлението невинаги работи", заяви Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че с излъчването на двама кандидати за еврокомисар проблемите у нас биват прехвърлени на европейско ниво. Според нея ГЕРБ имат "стратегическо предимство" с кандидатурата си.

Андреева се съгласи с твърдението, че въпреки различията, управляващите имат общи цели – една от тях е легитимиране на евроатлантическите ценности. По думите ѝ това означава позиция към агресора Русия, който "напада цялата наша европейска цивилизация". Андреева добави, че до момента президентът Румен Радев е водил политика на изолационизъм.

"Важно е, че в основните стратегически цели те (правителството, бел. ред.) са единни, проблемът е в механизмите на сработване, но се върви напред. Вижте колко бърза беше реакцията за Шенген, когато коалицията заработи. В момента, в който седим колебливо като позиция, тогава ние не сме надежден член на това общо пространство", допълни политологът.