НАТО с нов план: Украински пилоти на F-16 може да се обучават в Румъния

Lockheed Martin, която произвежда изтребителите, вероятно ще проведе обучението

22.06.2023 | 07:16 Редактор: Юлиан Христов
НАТО с нов план: Украински пилоти на F-16 може да се обучават в Румъния

Коалиция от западни държави разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти да управляват изтребители F-16. Според неофициална информация държавите от НАТО се доближават до стартирането на програма, която може да изпрати бойните самолети в украинското небе в рамките на месеци.

"Румъния е едно от местата, които коалицията търси за провеждане на обучение", каза пред Politico високопоставен служител на американското министерство на отбраната, пожелал анонимност.

Работи се по постигане на договор за провеждане на обучение на пилоти на бойните машини в Румъния, заявиха настоящи и бивши служители на Пентагона. Вероятно Lockheed Martin, която произвежда изтребителите, ще проведе обучението.

Говорител на компанията посочи коментарите на главния оперативен директор на компанията Франк Сейнт Джон от тази седмица, че фирмата е готова да обучи украински пилоти да летят и поддържат F-16, веднага щом западните държави се съгласят да ги изпратят, пише БТА.

Нидерландия и Дания ръководят многонационалните усилия за обучение, но партньорите все още не са решили въпроса кои държави ще предоставят самолетите, необходими за обучението.

Снимка: Pixabay