България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йогата носи радостно спокойствие и здраво тяло

Физическите и дихателни упражнения имат по-широко въздействие, отколкото всеки спорт, смятат Вера Захариева и Кирил Коларов

16.06.2023 | 08:00 Редактор: Юлиан Христов

За девета поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. Здравословната практика у нас се отбелязва с редица инициативи и практики.

"Йогата вече е масова навсякъде, започва още от детските градини", каза учителят по йога Вера Захариева в предаването "България сутрин".

По думите ѝ най-често използваните упражнения са физическите и дихателните практики, което позволява на йогата да обхваща по-голям диапазон на въздействие, отколкото всеки спорт.

Захариева поясни, че при децата упражненията се получават по-добре, отколкото при възрастните, защото малките възприемат упражненията по естествен начин.

"Вече 27 години преподаваме в детските градини. При тях е толкова естествено, че те го преживяват. Не им трябват много инструкции, за да изпълнят упражненията", обясни Захариева, като допълни, че йога може да започне да се практикува на всякаква възраст.

"През 1918 година Шри Йогендра създава първия институт по йога в Индия и после в САЩ – тогава йога се утвърждава като наука със своите принципи, възпитателен, морален и духовен аспект", обясни учителят Кирил Коларов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му въздействието на йога е цялостно – от физическия аспект, до духовния и целта на практиката е да "овладеем физическото тяло и духа".

"Ползите от йога са много. Ние отдаваме значение на големите ефекти, но в живота са важни и дребните неща. Големите храмове се изграждат от малки елементи, затова децата много обичат да им се казва, че нещата се изграждат с малки елементи. Всеки човек носи в гените си нещо, което го свързва с тази древна наука", заяви Коларов.

Голяма част от хората смятат, че не могат да се занимават с йога, защото не са гъвкави.

"А точно тези хора имат нужда от йога. Подпомагаме хората да развиват сила и гъвкавост, така че да бъдат балансирани", допълни учителят по йога и поясни, че има различни упражнения за хората, които се занимават с интелектуален труд и за тези, които използват предимно сила в работата си.

"Не само спокойствие, а радостно спокойствие носи йогата. Когато се общува с група, се получава едно обединяване на хората, те си тръгват със светнали лица и носят добра енергия вкъщи", допълни Коларов.

Гледайте целия разговор във видеото.