Йогата - тайното оръжие срещу гръбначните проблеми

Трябва да помислим както за физически упражнения, така и за правилното и пълноценното възстановяване след тях

27.04.2023 | 21:25 Редактор: Петя Кръстева
Йогата - тайното оръжие срещу гръбначните проблеми

Ако трябва да се доверим на мъдростта на времето, вероятно изразът "Вие сте на толкова години, на колкото е гръбначният ви стълб" е напълно верен. За да поддържаме здравето на костите, ставите и сухожилията, трябва да помислим както за физически упражнения, така и за правилното и пълноценното възстановяване след тях. Един от начините да направим това е чрез йога. В следващите редове ще ви споделим кои са позите, които ще подобрят стойката ви и ще променят излъчването на тялото ви. Ето ги и тях:

Балансираща маса

Започнете от изходна позиция – дланите са на земята, коленете са опрени в пода. Вдишайте и в същото време изпънете десния крак и го повдигнете успоредно на пода като пръстите сочат надолу. В същото време повдигнете лявата ръка също успоредно на пода. Направете между 3 и 6 вдишвания. След това бавно издишайте, връщайки ръката на пода, както и дясното коляно. Повторете и за другата страна. Тази асана подобрява баланса, паметта, съсредоточаването и координацията. Тя подпомага работата на коремните мускули и гърба.

Кобра

Легнете с лице на пода, като брадичката е опряна в него, а ръцете са разположени под нивото на рамене. Краката са един до друг. Стегнете седалищните мускули и притиснете срамната кост в пода. Без да използвате ръцете си, вдишайте и повдигнете главата и гръдния си кош от пода. Вратът трябва да е в една линия с гръбначния стълб. След това се оттласнете с помощта на ръцете, като се опитате да се повдигнете още повече. Вдишайте и задръжте между 2 и 6 пъти. Издишайте, пуснете бавно гръдния кош и главата към пода.

Четете повече по темата в az-jenata.bg