За какво помага йогата?

Проучване показва, че йога практиките подобряват здравословното състояние

05.04.2023 | 22:56 Редактор: Михаела Димитрова
За какво помага йогата?

Йога практиките подобряват издръжливостта и понижават общата слабост на тялото сред по-възрастните. Това разкри систематичен преглед, направен от Brigham and Women’s Hospital в Бостън, САЩ.

В хода на проведеното проучване учените установяват, че йога практиките подобряват здравословното състояние, водят до понижаване на слабостта и увеличаване на продължителността на живота при възрастни хора.

Екипът провежда анализ, който включва 33 рандомизирани контролирани проучвания от общо 12 държави. Общия брой на учасниците в него е 2000 души.

В резултат, на своето проучване учените стигат до заключението, че тренировките, включващи йога упражнения подобряват определени маркери, отнасящи се до общата слабост на тялото, като скорост на ходене, сила на долните крайници и издръжливост.

Според Медицинския университет в Южна Каролина, около 7-12% от хората над 65 годишна възраст в САЩ, имат симптоми или се оплакват от сериозна обща слабост на тялото. Симптомите на това състояние включват бавно извършване на различни движения, лесна и бърза уморяемост, понижена издръжливот и загуба на тегло.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay