България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ действат "на тъмно" и абсурдно ли е да функционира такъв кабинет?

Доц. Татяна Буруджиева и проф. Антоанета Христова не са оптимисти за дълъг живот на редовното правителство, което се очертава

25.05.2023 | 08:57 Редактор: Тодор Петров

На ход е вторият мандат, който очакваме да бъде връчен от президента Румен Радев на втората политическа сила - ПП-ДБ. Първите две коалиции се договориха за кабинет с премиер на ротационен принцип. 

"Не очаквам нищо стабилно в политическите процеси в близките десетина години. Много е важен фактът, че има правителство. ПП категорично твърдяха, че условието да се съгласят е само те да бъдат в управлението на държавата, а ГЕРБ да ги контролира силно от парламента. Това означава ПП да няма председатели на комисии. Това ще ни покаже колко ще е тази стабилност. Заявките трябва да се въплътят в конкретни действия", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

"Ако в кабинета останат имената, които ни предложиха от ПП-ДБ, това са хора, които не са се доказали в живота. ПП е абсолютен заложник на останалите партии в парламента - с липсата на опит и неразбирането на това какво е парламентаризъм. По-важно е какво ще се случи на тези хора в министерствата. Много условно е всичко наречено "ротация". Абсурдно е слагането на дати в политиката. Време е да започнат да ни демонстрират реалния характер на нещата", каза още тя.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова посочи, че "това събиране постига няколко суперприоритета": да не функционира правителството на Радев; да се приеме бюджет, който да бъде управляван от правителство, контролирано от парламента; да се приемат бързо закони, свързани с финансовото състояние на държавата. 

"Имам сериозни забележки към начина на изпълнение. Комбинацията с ПП-ДБ ще даде най-голям негатив на двете политически партии. Убедена съм, че преговорите с БСП можеха да се случат много по-категорично ясно, като взаимно се контролират. Всичко се прави изключително "на тъмно". Изпитвам ужас от това как ще се управлява бюджетът. Начинът, по който го правят и този с когото го правят, не са на първи план. Посланието е за скрити причини", заяви тя в "България сутрин".

Проф. Христова очаква вътрешни конфликти в партиите и неудовлетвореност от страна на избирателите

"Въпреки че два поредни парламентарни избора избирателите не дават на ПП-ДБ да бъде доминантна в правителство, въпреки че 60% не харесват абсолютно никого, в момента изцяло от ГЕРБ се дава властта в ръцете на ПП-ДБ. Никакъв друг аргумент, освен спасяване на нещо - на бюджета, не е даден като убедителен факт", подчерта тя.

Доц. Буруджиева се съгласи, че очевидно се действа "на тъмно", а по думите ѝ основната причина за това е липсата на мощ в партиите.

"Факт е, че ГЕРБ е на първо място и показа голяма устойчивост и спокойствие да минат през тежък период. Ако имаха поне 10 народни представители повече от ПП, по друг начин щяха да протекат тези преговори. Това правителство ще има мнозинство в парламента, което по-лесно ще взима решения, отколкото другата коалиция. Тя щеше да бъде по-лесна да се управлява", смята политологът.

"Ще имаме идейна промяна в Конституцията, особено в частта "съдебна власт". Тези идейни промени трябва да бъдат широко обсъждани. Пак всичко е "на тъмно". Първо е да съберем конституционно мнозинство, а не е нужно да обявяваме какво ще прави то. И там няма да се стигне до някакво решение. Изборите са тотално подменени. Формулата, която ще ни управлява, не отразява волята на избирателите. Това правителство, даже и да се случи, то ще бъде в продължение на 2-3 месеца", категорична е проф. Антоанета Христова.

Доц. Буруджиева споделя мнението, че промяната в Конституцията няма да стане толкова лесно и бързо. 

"Ако тръгват да работят, за да направят дълбочинна съдебна реформа и да наместят по друг начин съотношението и функционирането на властите, това е сериозна работа и не може да мине "на тъмно", изтъкна тя.

Гледайте целия разговор във видеото.