Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолози: Решението за кабинет с втория мандат е взето прибързано

Този обрат граничи с импровизация, ГЕРБ са в по-изгодна позиция, смятат Яница Петкова и Атанас Радев

23.05.2023 | 17:23 Редактор: Калина Донкова

Пореден обрат в политическата обстановка в страната. Мария Габриел върна празна папката с първия мандат на президента Румен Радев. Малко по-рано стана ясно, че е постигната договорка между "Продължаваме промяната – Демократична България' и ГЕРБ-СДС за правителство с втория мандат и хоризонт на работа 18 месеца. Министър-председателят ще работи на ротационен принцип като през първите 9 месеца това ще бъде акад. Николай Денков, а след това Мария Габриел.

Това развитие е изненадващо, а решението за този вариант на кабинет е взето прибързано и при кризисни условия, коментираха в ефира на предаването "Директно" политолозите Яница Петкова и Атанас Радев.

'Виждаме сериозни обрати, които не могат да бъдат обяснени. Граничат с импровизация и показват отсъствието на институционална култура, етикет, протокол и процедури", коментира Радев.

По думите на Петкова ГЕРБ-СДС са в по-изгодна позиция, тъй като през първите 9 месеца ще бъде гласуван бюджет, ще бъдат приемани основни закони и тази отговорност остава в ръцете на ПП-ДБ. Според нея ГЕРБ-СДС са успели да излязат от своята изолация и през вторите 9 месеца ще имат сериозно поле за развитие.

Вижте целия разговор във видеото.