ПП-ДБ смени позицията си след 2 дни преговори, Денков пръв поема страната ни

Бъдещият кабинет ще има ангажимент да върне изцяло машинния вот

22.05.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Димитрова

Кабинет все пак ще има, макар и не с първия мандат. За това се разбраха ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Те ще управляват ротационно - единият премиер ще предава щафетата на втория. 

Папката, която днес връщам, е празна. В нея, от името на на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да влязат имена на хора, които не са вследствие на открити, ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Така кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел не спази обещанието си да върне първия мандат на президента изпълнен.

А обяснението за това дадоха по-рано, съвместно с акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг в Народното събрание. Първите две политически сили си стиснаха ръцете за кабинет с втория мандат. Те ще го оглавяват на ротационен принцип.

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като в първите 9 месеца премиер ще е акад. Николай Денков, а министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - зам.-министър-председател и министър на външните работи. - Габриел.

"Направихме толкова много отстъпки, но в името на едно - България да има редовно правителство", каза още Габриел.

Неспазено обещание има и от "Продължаваме промяната - Демократична България", а именно - да не участват в управление с ГЕРБ-СДС. Обратът в позицията им идва след 2 дни преговори с първата политическа сила. Вторият мандат е национален - обединиха се ГЕРБ-СДС и коалицията на "Промяната".

"Правителството се ангажира да реализира конституционна промени и в структурата на прокуратурата", подчерта акад. Денков.

Бъдещият кабинет ще има ангажимент и да върне изцяло машинния вот и да промени състава на ЦИК. Той ще внесе и законодателни промени за освобождаване на службите за сигурност от чуждо влияние.

Управлението е планирано да е с мандат от минимум 18 месеца, а надеждата на първите две политически сили е то да бъде излъчено с конституционно мнозинство. Това означава, че те ще търсят гласове и от другите политически сили.

"Времето за преговори с първия мандат обаче не е изгубено", смята Мария Габриел, а президентът оцени усилията.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

2
1 rate up comment rate down comment 0
коалиция на мафията
преди 2 седмици
Сега двете ОПГ могат да променят законите така, че корупцията в политиката да е нещо законно и нормално! Както и да назначат навсякъде свои верни хора! Мафията - новата и старата, вече ще управляват законно страната.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 седмици
Ще делят "на ротация" средствата от ПВУ. Сигнализирай за неуместен коментар