Габриел върна празна папка с първия мандат на президента: Вторият трябва да е национален

"За мен приоритет остават българските граждани и авторитет на България", каза тя пред Румен Радев

22.05.2023 | 15:21 Редактор: Михаела Димитрова

Папката, която днес връщам, е празна. В нея, от името на на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да влязат имена на хора, които не са вследствие на открити, ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел в президентството.

"Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство и приветствам то да извърши реформите", обясни Габриел.

По нейни думи основа на стабилно правителство може да са разговорите между първите две сили. "Много интензивни преговори с разум, а не емоция, взаимни отстъпки в името на една цел - да има правителство с ясни цели и отговорности", категорична е тя.

"Заедно с академик Денков и лидерите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяна - Демократична България" имаме ясни виждания за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това коалиционно мнозинство. Заедно с тях имаме съгласие за това двете сили да извършват министър-председател и заместник министър-председател на ротационен принцип, принципна и здрава основа и това е законодателна и управленска програма и заявени отговорности. За мен приоритет остават българските граждани и авторитет на България", каза още Габриел в президенството.

"Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки компромиси. Пътят, по който сте се насочили, изисква интензивна работа", отговори президентът.

По думите му в рамките на следващите дни трябва да бъде връчен вторият мандат. Радев призова депутатите да не бавят приемането на бюджета и на законите по Плана за възстановяване.

Малко по-рано Мария Габриел и акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" дадоха съвместен брифинг, на който обявиха, че с втория мандат ще се предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна подкрепа, да реализира цялостна съдебна реформа, да изпълни всички изисквания за членството в Шенген и еврозоната.

Идеята е правителството да работи поне 18 месеца, като в първите 9 месеца премиер ще е акад. Николай Денков, а Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - зам.-министър-председател и министър на външните работи. - Габриел. За следващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези периоди министър-председателят подава оставка, двете парламентарни групи гласуват и подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група.