ИЗВЪНРЕДНО: ПП-ДБ и ГЕРБ се разбраха за кабинет за 18 месеца с премиери Денков и Габриел

Двете коалиции ще работят за промяна в структурата на прокуратурата и приемане на бюджет

22.05.2023 | 14:14 Редактор: Юлиан Христов

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили за правителство за 18 месеца, в които първата половина на мандата премиер ще бъде акад. Николай Денков, а през оставащата половина - Мария Габриел.

"За да можем да излъчим правителство, ние с Мария Габриел трябва да бъдем партньори в политическия смисъл на думата", заяви акад. Денков на извънреден брифинг на двете коалиции.

"Ръководните органи на ПП-ДБ потвърдиха позицията си за съставяне на правителство с втория мандат. Коалицията поема отговорността в момент, в който европейското бъдеще на страната е застрашено от безвремието на служебните кабинети. ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната; да реализира цялостна съдебна реформа", съобщиха от ПП-ДБ.

"Ясно е, че ситуацията е изключително трудна, след 5 поредни избора и в настоящето НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава опасност да отидем на шести поредни избори без ясен резултат. Ясно е, че трябва да се търси друго решение", каза Денков по време на брифинга.

Той каза, че първият мандат ще бъде реализиран трудно за това от коалицията "ПП-ДБ" са отправили предложение да се стъпи на "законодателна и управленска програма", а след това да бъде прецизиран и съставът на това правителство.

"Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС, имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип", каза Денков.

Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно, тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма, каза още той.

Приоритетите, които Денков посочи пред това правителство, са - конституционна реформа и промени в структурата на прокуратурата и ВСС, внасяне на редовен бюджет с до 9% дефицит, изпълнение на законодателната програма за влизане в Шенген и Еврозоната, промени в Изборния и кодекс и връщане на машинния вот и да се внесат законодателни промени, с които българските служби за сигурност да бъдат освободени от чуждо влияние


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Чакаме за мнение електоратът на ПП-ДБ и ГЕРБ, за да изразят мнение кой с кого и как ще бори корупцията. Сигнализирай за неуместен коментар