Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

След оставката на Габриел в ЕК: България може да не получи същия ресор на еврокомисар

Липсата на работещ парламент спъва номинацията и избора на нов еврокомисар, категорична е Любов Панайотова

19.05.2023 | 16:41 Редактор: Калина Донкова

Процедурата по избор на нов еврокомисар не е проста. Възможно е страната ни да не получи същия ресор след оставката на Мария Габриел, която отговаряше за „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“. Това обясни в ефира на предаването "Директно" директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова.

"Последиците за България не могат да бъдат предвидени. Мария Габриел наистина притежаваше един много сериозен важен ресор. За съжаление нямаме действащ парламент и редовно правителство, което веднага да може да подкрепи и номинира нов еврокомисар. въпреки че остава много малко време", каза тя.

По думите ѝ в ЕК е практика еврокомисарите да могат да бъдат заменяни, дори в последните години немалка част от тях се включват в политически надпревари в собствените си държави. Това обаче е довело до промени в правилника за поведение на комисарите.

"Ако номинираме нов комисар, той все пак ще работи с колегията, ще има някакво разместване, да не бъде напълно на мястото на Мария Габриел, защото нейната позиция беше наистина впечатляваща. За мен е въпрос все пак да присъства България, независимо от турболентната политическа обстановка, но може служебното правителство да се опита да номинира", подчерта още Панайотова пред Bulgaria ON AIR

Тя е категорична, че този следващ еврокомисар няма да започне работа веднага, защото вероятно ще има изслуване в Европейския парламент именно заради влошената политическа обстановка у нас. 

Вижте целия разговор във видеото.