Променят Конституцията, Мария Габриел поясни за ротационния принцип с Денков

"С БСП не се получи, очевидно имахме повече различия", каза кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС

22.05.2023 | 14:28 Редактор: Искра Ангелова
Променят Конституцията, Мария Габриел поясни за ротационния принцип с Денков

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили за правителство за 18 месеца, в които първата половина на мандата премиер ще бъде акад. Николай Денков, а през оставащата половина - Мария Габриел.

Искам още веднъж да благодаря на всички - ПП-ДБ, ДПС, БСП, ИТН, водихме разговори с тях и показахме, че с диалог, отговорност и принципи има възможност - трудна, изискваща усилия, преговори, но и яснота и твърдост - България да има редовно правителство. Това заяви кандидатът за министър-председател от ГЕРБ-СДС - Мария Габриел на извънреден брифинг.

"С БСП не се получи, очевидно имахме повече различия. Радвам се, че тези различия станаха ясни по време на разговорите, а не след това. Водейки преговорите, се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа. Това се видя и в дискусията ни, отново пред всички", допълни тя.

Тя не пропусна да благодари както на лидерите на ГЕРБ-СДС, така и на тези от ПП-ДБ.

"Направихме толкова много отстъпки, но в името на едно - България да има редовно правителство. Искам да благодаря за търпението и професионализма на академик Денков, защото двамата по своему успяхме да изработим първия съвместен документ, на който стъпваме - Декларация за национално отговорно поведение", поясни още Мария Габриел.

"ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи правителство, спазвайки следните принципи - вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - зам.-министър-председател и министър на външните работи. За втория период от време министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Денков - зам.-министър-председател. Позициите на председател и зам.-министър председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди министър-председателят подава оставка, двете парламентарни групи гласуват и подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група", поясни тя.

От думите ѝ стана ясно, че се подготвят промени в Конституцията на РБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 2
Г-жа Габриел
преди 10 месеца
Няма да издържите 18 месеца, а Вие, ако сте премиер въобще, няма да изкарате мандата. Гарантирам Ви. Още в момента, в който направите конституционната реформа и легализирате браковете между лица от всички 40 пола, ще Ви се разклати коалицията. Сигнализирай за неуместен коментар