България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Трагедията в Сърбия остави политиката на заден план, атентатът срещу Гешев раздели хората

Притеснителното е, че има риск да се получи вълна от подобно насилие и убийства, смята Александър Попов

05.05.2023 | 09:32 Редактор: Петя Кръстева

Отново политическите страсти белязаха изминалата седмица. Отпечатък остави и трагедията в Сърбия. 

"За съжаление, днес водещите новини от нашата съседка Сърбия са неприятни - има втори случай на масова стрелба, което е непознато за нашия регион. Сърбия е една от страните, в които голяма част от населението е въоръжено и може би това дава отражение защо се случват тези неща", заяви главният редактор на dnes.bg Александър Попов в студиото на "България сутрин".

По думите му е притеснителното, че има риск да се получи "вълна от подобно насилие и убийства", тъй като атаките в Сърбия са се случили в рамките на 48 часа. 

Попов изтъкна, че именно това, че подобен тип нападения се случват толкова близо до България, е причината политическите теми да бъдат оставени леко на заден план. Журналистът отново сподели очакванията си, че няма да се стигне до сформирането на редовен кабинет.

"Заражда се една коалиционна култура, която трябва да се доразвие. Коалициите преди не се събираха на база политика, а на база интереси, докато сега гласуването на българите не дава възможност на една политическа сила да управлява", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Попов коментира и какви са реакциите след атентата срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Атентатът срещу главния прокурор е случаят, който предизвика най-голям интерес през седмицата. Появи се разделението между читателите дали това е атентат или инсценировка. Социалните мрежи го превърнаха в инкубатор на мемета. Случаят стана причина и за политическо говорене, вместо криминалистите да си свършат работата", обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.