България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Скандален и махленски език в НС, отиваме на нови избори

"Толкова ни принизява вече политиката, че хората не се вълнуват", каза главният редактор на dnes.bg Александър Попов

28.04.2023 | 09:33 Редактор: Юлиан Христов

Ако има доза истина в имената, които се спрягат за бъдещия кабинет, вървим към избори, защото няма как да бъде подкрепено такова правителство. Така главният редактор на dnes.bg Александър Попов коментира в студиото на "България сутрин" преговорния процес за съставяне на редовен кабинет. 

Думата, с която той би определил тези преговори, е "страх". 

"Ставаме свидетели на стандартните неща, които стават и в предишните парламенти, но с по-голяма диалогичност", поясни той. По думите на Попов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се държат все едно са спечелили изборите, а ГЕРБ - сякаш не искат да носят отговорност. 

"Толкова ни принизява вече политиката, че хората не се вълнуват. Този махленски език, тези безсмислени спорове, приковават повече вниманието. Ние вече две години нямаме редовен кабинет и тези махленски спорове не допринасят за решаването на този проблем", обясни Попов.

Той определи като "скандални" разменените обидни реплики между депутати в парламента в присъствието на ученици. 

"Бих го нарекъл скандално, този спор за дължините е толкова смешен. Депутатите смята, че колкото повече просташки език използват, толкова повече се харесват на избирателите си. Но това не е така. Пак се измества фокусът от важното към просташкото, което е индикатор за нивото на политиката", обясни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Сред най-четените теми в сайта dnes.bg, освен политиката, е и спортът - особено европейската титла по борба на Едмонд Назарян.

"Ставаме свидетели на едни спортове, както и преди 30 години, да ни носят награди. За съжаление, явно само там сме обречени да имаме успехи засега", каза Попов и допълни, че добрата новина е, че през уикенда ще има футболни срещи, които ще изпълнят два от стадионите у нас. 

"Това показва, че все пак футболът още е жив, въпреки всички скандали, които се случват там и борбата за власт", допълни журналистът.
 
Попов коментира и отношенията на България със Северна Македония. "На всеки българин сигурно му звучи смешно твърдението, че има 3500 българи в Македония. Но това, както казва евродепутатът Андрей Ковачев, е броят на смелите българи. По официална статистика хората с български паспорти са над 100 хил.", посочи гостът.

Журналистът е на мнение, че лидерите от ЕС запазват пасивно поведение по темата с езика на омразата. "Казват, че следят какво се случва, но нищо не се е променило", изтъкна той и даде примери с това, че в промените на Конституцията отново не е включен т.нар. "български глас", а днес се очаква прокуратурата в Охрид да разпитва председателя на клуба "Цар Борис Трети". 

"Всичко това показва, че отношенията между двете държави не вървят. И там гласовете на опозицията са по-силни и някак си навлизат в обществото като идеи и език на омразата", коментира Попов.

Според него друга важна тема, която ще има последствия за България, е мигрантската вълна от Судан.

"Ще има последствия за България от Судан заради мигрантските потоци. Имаше едни коментари, че Украйна, която воюва, успя да си изтегли хората преди България. Но това е тема, която ще даде отражение и в България със сигурност", каза още Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.