България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш шеф на НСО: Бронираните ни автомобили са остарели и малко, трябва да се подменят

Ген. Тодор Коджейков не вярва, че от служителите на НСО е изтекла информация

03.05.2023 | 09:15 Редактор: Вяра Димова

Повече от ден продължи работата на терен след опита за покушение над главния прокурор Иван Гешев. Сега на ход са разследващите. По случая ще работят оперативните служби на МВР, службите за сигурност и всички международни партньорски служби. 

"Ключов е актът, всичко друго е техническо изпълнение. Посегателството върху висш орган е факт. Надявам се, че министърът вчера е направил добър анализ на състоянието на автомобилите. Хубаво е да се дадат средства, за да може първите мъже в държавата, охранявани от НСО, да имат висока степен на сигурност", каза бившият шеф на НСО и "Авиоотряд 28" ген. Тодор Коджейков в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че бронираните автомобили за охраняваните лица у нас са малко и се броят на пръстите на едната ръка. 

"От гледна точка на сигурност ресурсът на автомобила е минал. Трябва да се подменят. Има стандарт - на 5 години, на 7 години - това е максималният брой години. Производителят дава гаранция за определен период от време", обясни бившият шеф на НСО.

Ген. Коджейков даде висока оценка за работата на служителите от службата за охрана.

"Свършили са перфектно работата. Най-важно е, че са напуснали веднага местопроизшествието, извели са охраняваното лице на безопасно място, няма пострадали. Практиката за всяка ситуация е различна. Това е решение на началника на екипа и договорка между него и охраняваното лице. Кръгът е широк. Не вярвам от служителите на НСО да е създаден теч на информация", изрази мнение гостът.

Винаги, когато се прави маршрут, екипът се съобразява с редица условия, коментира ген. Коджейков и допълни, че е добре винаги да има два или три маршрута в резерв.

"Има закон за НСО и стандарт за първите мъже в държавата, и вторите, които са по степен на застрашеност. На тях им се дава охрана, когато има необходимост", отбеляза бившият шеф на НСО.

Според него има неща, които трябва да се подобрят в техническата обезпеченост, но най-важна е работата и взаимодействието на службите. По думите му няма достатъчно желаещи, които да искат да работят в Националната служба за охрана.

"В последните години броят не е голям. Изпитите за службата са с високи изисквания. В последно време намаляваме критериите, за да могат момчетата, които влизат, да изпълнят нормативите. Нивото пада с всяка изминала година", обяви ген. Коджейков.

Гледайте целия разговор във видеото.